Пълнозърнести храни – ключът към дълголетието

Консумацията им намалява риска от преждевременна смърт с 20 на сто

Катя Димитрова Последна промяна на 15 юни 2016 в 11:13 5101 0

Кредит http://www.livescience.com

Ежедневната консумация на пълнозърнести храни намалява риска от преждевременна смърт, сочи ново проучване, цитирано от Live Science.

Екип с водещ автор д-р Ки Сун (Qi Sun) от Училището по обществено здраве в Бостън, провел експерименти с доброволци, резултатите от който показват, че яденето на три порции пълнозърнести храни на ден понижава опасността от развитие на смъртосносно заболяване с 20%. Анализът обхваща 14 изследвания сред 786 000 души, проведени в период от 10 години.

Учените разглеждали връзката между такъв хранителен режим и някои конкретни причини за смърт. Те открили, че яденето на пълнозърнести храни се свързват с 25 на сто по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, както и с 14 % по-нисък риск от смърт от рак.

Важно е да се знае, че този тип храни се свързва също с по-ниски кръвна захар и холестерол. Със засищащия си ефект, те спомага и за приема на по-малко калории.

Ето защо американските здравни власти препоръчват всеки ден да хапваме поне три порции пълнозърнести храни всеки ден. В момента хората в Щатите консумират средно по половин порция дневно, недостатъчна за доброто здраве.

Специалистите посочват, че пълнозърнестите храни са част от менюто на хората още отпреди 10 000 години. Те се считат ии за най-важната група храни в света.

Любопитен факт е, че те са богати на въглехидрати, предимно под формата на нишесте (60 – 80%), съдържат също белтъчини (7-14%), но са бедни на мазнини (2-8%). Друга особеност на пълнозърнестите храни е високото съдържание на хранителни влакнини – комплексни въглехидрати, които притежават положителни физиологични ефекти. Този вид продукти са богати на елементите фосфор, калий, калций, желязо, селен и витамини от група В.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !