Опасни химикали в опаковките на храните могат да увредят здравето на децата дори и при минимален допир. Това сочи ново изследване на френски дентолози, цитирано от списание Medical News Today.
Става дума за т.нар. ВРА и винклозолин. BPA се използва в производството на някои пластмаси и смоли, много от които се използват за опаковане на храни и напитки. Винклозолинът пък е фунгицид, използван за защита от вредители по лозя, овощни градини, както и голф игрища.
Оказва се, че пренаталното излагане на тези две спефицични вещества, както и контактът с тях в ранна възраст, може да имат сериозно въздействие върху оралното здраве. Те отслабват емайла до такава степен, че водят до повишен риск от кариеси и бързо разрушаване на зъбите.
Предишни изследвания върху животни са показали, че BPA и винклозолин променят експресията на два гена - KLK4 и SLC5A8, които регулират минерализацията на зъбния емайл. Така се стига до състояние, наречено хипоминерализационни резци и кътници, срещащи се при 18% от малчуганите на възраст между 6 и 9 години. Този дефект е необратим - при него веднъж повреден, емайлът не може да се възстанови.
Не това обаче е най-страшното. BPA и винклозолин са били идентифицирани като рискови за ендокринната система химикали в множество изследвания. Те блокират действието на някои жизненоважни хормони, повишавайки опасността от по-нататъшното развитие на рак, репродуктивни проблеми, заболявания на щитовидната жлеза и други.
Данните от изследването бяха представени на тазгодишния Европейски конгрес по ендокринология в Мюнхен, Германия.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари