Пърхотът се причинява от бактерии, а не от гъбички

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 май 2016 в 11:01 10801 0

Китайски и японски учени са стигнали до извода, че появата на пърхота е свързана с бактерии, а не с гъбички, както популярно се смята.

Изследването е публикувано в списание Scientific Reports

Международен екип е анализирал образци микрофлора от кожата на главата на от хора на различна възраст от различни географски райони. Количеството на пърхота е оценено по десетобалната скала ASFS (adherent scalp flaking scale). Резултатите от нула до два бала се приемат за липса на пърхот, а от три до осем точки - че има.

Установено е, че вероятността за поява на пърхот увеличава с възрастта като това става значително след навършване на 40 години и е свързано с намаляване на кожната секреция на мазнина (себум) и вода. Не са открити значителни разлики между половете.

Бактериална и гъбична микрофлора в здрав и скалп с пърхот . Zhijue Xu et al., Scientific Reports, 2016

Микробиологичният анализ показва, че около 95% от бактериите на скалпа са представители на родовете Propionibacterium (99,7% са Propionibacterium acne) и Staphylococcus (94,9% - Staphylococcus Epidermidis, Staphylococcus capitis и Staphylococcus  caprae). Ако имате пърхот делът пропионибактерии намалява средно 70.8 до 50.2%, а стафилококите се увеличават от 26 на 43.5%. Освен това, делът на другите бактерии се увеличава с 3.2-6.4%.

Влиянието на Malassezia, която е основен представител на гъбична микрофлора на кожата на главата, оказва минимален ефект върху бактериалния състав и появата на пърхота. Това съответства на резултатите от предишни изследвания и противоречи на общоприетата хипотеза връзката на пърхота с  гъбичките, изказана през 1874 г. от френския анатом и хистолог Луи Шарл Маласе (Louis-Charles Malassez).

Резултатите показват, че за борбата срещу пърхота е необходимо да се възстанови баланса на бактериалната микрофлора на главата, по-специално, да се потиснат стафилококите и да се стимулира на растежа на пропионовите кисели бактерии.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !