Първото в света лекарство, което възстановява растежа на зъбите, ще бъде тествано в Япония

За клиничните изпитвания на първия етап се избират доброволци с вродена липса на зъби.

Ваня Милева Последна промяна на 30 май 2024 в 00:00 3949 0

Първото в света лекарство, което възстановява растежа на зъбите, ще бъде тествано в Япония

Кредит Needpix.com

Първото в света лекарство, което възстановява растежа на зъбите, ще бъде тествано в Япония

Първото в света клинично изпитване върху хора на лекарство, което може да регенерира зъби, ще започне след няколко месеца, по-малко от година след новината за успеха му при животни. Това проправя пътя за лекарството да влезе в търговската мрежа още през 2030 г.

Изпитването, което ще се проведе в Университетската болница в Киото от септември до август 2025 г., ще лекува 30 мъже на възраст 30-64 години, които нямат поне един молар. Интравенозното лечение ще бъде тествано за неговата ефикасност върху човешките зъби, след като успешно стимулира израсването на нови зъби в моделни животни - порове и мишки - без значителни странични ефекти.

"Искаме да направим нещо, за да помогнем на тези, които страдат от загуба или липса на зъби", заявява водещият изследовател Кацу Такахаши (Katsu Takahashi), ръководител на отделението за стоматология и оралната хирургия в болница Китано. "Въпреки че досега не е имало лечение, което да осигури трайно излекуване, смятаме, че очакванията на хората за растеж на зъбите са високи."

Лекарството деактивира протеина USAG-1, който инхибира растежа на зъбите. През май 2007 г. учените откриват, че мишки с дефицит на протеиновия ген USAG-1 развиват допълнителни зъби. Допълнителни тестове върху животни показват, че локалното приложение на лекарство, което дезактивира активността на гена, позволява на зъбите да растат и да се регенерират.

Зъб, който е израснал в мишка с вроден дефицит на зъби, се вижда как расте, след като й е дадено лекарството. Кредит: Kitano Hospital.

Основната цел на лекарството е лечението на деца с вродена липса на зъби. Това е генетично заболяване, което засяга около 1% от хората и причинява невъзможност за развитие на един или повече зъби при децата. Ако лечението е успешно, лекарството ще се използва и за възстановяване на зъби, загубени в зряла възраст.

Първата фаза на клиничните изпитвания ще започне през септември тази година и е планирано да приключи през май 2025 г. Ако е успешна, тази терапия може да бъде достъпна за пациенти с липсващи зъби в рамките на шест години.

Източник: World-first tooth-regrowing drug will be given to humans in September, Bronwyn Thompson, New Atlas

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !