Пробив в борбата със стареенето: Детоксикация на тялото от вредните странични продукти на мазнините

Ваня Милева Последна промяна на 14 март 2023 в 08:02 12686 0

алкохол дехидрогеназа

Кредит https://doi.org/10.1021/bi5006442 / American Chemical Society

алкохол дехидрогеназа

В резултат на неотдавнашно проучване учените откриват обещаващ подход за забавяне на стареенето. Те предлагат детоксикация на организма от глицерол и глицералдехид - вредни странични продукти на мазнините, които естествено се натрупват с течение на времето.

"Откритието бе неочаквано. Поехме по пътя на една много добре подкрепена хипотеза, според която тайната на дълголетието е активирането на процес на подмладяване на клетките, наречен автофагия, и в крайна сметка открихме непознат механизъм за здраве и удължаване на живота", разказва  д-р Ейлин Жоржелина О'Рурк (Eyleen Jorgelina O'Rourke) от Катедрата по биология и Катедрата по клетъчна биология на Университета на Вирджиния. "Вълнуващ аспект на откритието е, че ключът за включване на този механизъм за дълголетие е активирането на два ензима, които са много добре проучени заради ролята им в детоксикацията на етанола. [Етанолът е алкохолът, който се съдържа в спиртните напитки]. Тези съществуващи знания значително улесняват търсенето ни на лекарства, които могат специфично да активират този процес на подмладяване."

Откритие в борба със стареенето

В търсене на тайните за забавяне на стареенето О'Рурк, нейният екип работят с микроскопични червеи, наречени C. elegans. Тези почвени обитатели споделят повече от 70 % от нашите гени и са безценен инструмент за биомедицински изследвания - две Нобелови награди за медицина са присъдени за открития, направени изключително с помощта на този червей.

Предишни изследвания на стареенето върху червеи, мишки и човешки клетки позволяват на О'Рурк и други специалисти в тази област да предположат, че ключът към удължаването на живота е в активирането на автофагията - процес, който обновява повредените и старите части в нашите клетки. Но О'Рурк и нейните сътрудници с изненада установяват, че това не е необходимо - учените подобряват здравето и продължителността на живота на червеите с 50%, без да увеличават автофагията.

Те успяват да се възползват от механизма, който откриват и наричат AMAR - санскритската дума за безсмъртие. В този случай AMAR означава "Alcohol and aldehyde-dehydrogenase Mediated Anti-aging Response" (реакция срещу стареенето, медиирана от алкохол- и алдехиддехидрогеназата). Накратко, учените откриват, че могат да предизвикат реакция срещу стареенето, като задействат определен ген - adh-1. По този начин генът произвежда повече ензим - алкохолдехидрогеназа, който предотвратява токсичността, причинена от глицерола и косвено от глицералдехида. В резултат на това червеите живеели по-дълго и по-здравословно.

Разбира се, откритията при лабораторни модели като червеи и мишки невинаги са валидни за хората. Затова изследователите предприеха още няколко стъпки, за да проверят дали тяхното ръководство е толкова обещаващо, колкото изглежда. Първо, те потвърждават, че ензимът има подобен благоприятен ефект върху продължителността на живота в друг лабораторен модел - дрожди. След това са прегледали изследванията на генната активност, включително при хора, които са били подложени на гладуване или ограничаване на калориите, тъй като е известно, че както гладуването, така и ограничаването на калориите удължават здравословното състояние и продължителността на живота. Разбира се, учените откриват повишени нива на ензимите против стареене при всички изследвани бозайници, включително и при хората.

Учените подозират, че нивата на глицерол и глицералдехид естествено се увеличават с времето, тъй като те са токсични странични продукти на мазнините, които с възрастта се натрупват повече. По този начин AMAR може да предложи начин да предотвратим токсичността на мазнините, да увеличим броя на годините, които живеем в добро здраве, и може би да ни помогне да свалим и няколко излишни килограма.

"Надяваме се да привлечем интереса към разработването на терапии, насочени към AMAR", споделя О'Рурк. "Тъй като в момента свързаните с възрастта болести са най-голямата здравна тежест за пациентите, техните семейства и здравната система, насочването към самия процес на стареене би било най-ефективният начин да се намали тази тежест и да се увеличи броят на годините на независим живот в добро здраве за всички нас."

Справка: “Increased alcohol dehydrogenase 1 activity promotes longevity” by Abbas Ghaddar, Vinod K. Mony, Swarup Mishra, Samuel Berhanu, James C. Johnson, Elisa Enriquez-Hesles, Emma Harrison, Aaroh Patel, Mary Kate Horak, Jeffrey S. Smith and Eyleen J. O’Rourke, 17 February 2023, Current Biology.
DOI: 10.1016/j.cub.2023.01.059

Източник: Anti-Aging Breakthrough: Detoxing Body of Harmful Fat By-Products To Extend Lifespan
University Of Virginia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !