Разработва се ново регенеративно лекарство, което възстановява слуха (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 12 април 2022 в 00:01 13159 0

Тези две изображения показват, че едно от съединенията на Frequency, FREQ-162, кара прогениторните клетки да се превърнат в олигодендроцити. Вляво - контрола, а дясното е с терапията. Кредит: Frequency Therapeutics

Екип от учени от Масачузетския технологичен институт (MIT), работещи в биотехнологичната фирма Frequency Therapeutics, твърди, че е разработил нов тип регенеративна терапия, която може да възстанови загубения слух, без да са необходими слухови апарати или кохлеарни импланти.

Чрез програмиране на специални видове човешки клетки, наречени стволови клетки, екипът откри нов начин за стимулиране на растежа на сензорни специализирани епителни клетки, наречени космести, в охлюва (кохлеята) във вътрешното ухо.

Тези космести клетки ни позволяват да чуваме, но те умират с течение на времето или когато са изложени на излишен шум. Те обикновено не израстват отново - но ако се стимулира ухото да ги регенерира може да върне поне известна степен на слуха.

Видео, обясняващо механизма на възприемането на звука и функцията на косместите клетки. Кредит: Wikimedia Commons

В експерименти екипът успя да подобри способността на участниците да възприемат реч. Макар че това може да звучи странно конкретно, има добра причина.

„Възприятието на говор е цел номер едно за подобряване на слуха и номер едно, от което се нуждаят пациентите“, казва в изявление съоснователят и главен изпълнителен директор на Frequency Крис Луз (Chris Loose).

Някои от тези подобрения са се задържали почти две години, съобщава компанията.

Терапията работи чрез инжектиране на молекули във вътрешното ухо, които след това трансформират съществуващите стволови клетки в други клетки, които могат да израстнат космести клетки.

Подходът също е по-опростен от конвенционалните генни терапии, които разчитат на собствените клетки на пациента, които първо трябва да бъдат препрограмирани в лаборатория.

Екипът се надява новата им техника да има дълготраен ефект в близко бъдеще.

„Не бих се изненадал, ако след десет или 15 години, поради ресурсите, които се влагат в тази област и невероятната наука, която се прави“, коментира съоснователят на Frequency Джеф Карп (Jeff Karp) в изявлението, „можем да стигнем до точката, в която [възстановяването на загубения слух] би било подобно на операцията LASIK [лазерна корекция на зрението], при която влизате и излизате след час или два и можете напълно да възстановите зрението си."

„Мисля, че ще видим същото нещо за загубата на слуха“, добавя Джеф Карп.

Източник: MIT Scientists Develop New Regenerative Drug That Reverses Hearing Loss

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !