"Сънна" болест у казахстанци с неустановени причини

Кристин Каменова Последна промяна на 23 юли 2015 в 07:55 7608 1

Кредит Joanna Lillis / EurasiaNet

Местните жители подозират, че изоставената уранова мина Красногорский може да е причината за "сънната болест".

Сънна болест е обхванала район в Казахстан, в близост до изоставени съветски уранови мини. Властите твърдят, че епидемията е възникнала в резултат на високите нива на въглероден окис и въглеводород в атмосферата, но учени твърдят обратното.

Звучи като сцена от филм на ужасите, но е реалност, разказва "The Guardian".

По-рано тази година, малко село в Казахстан е било обхванато от мистериозна "сънна епидемия."

Жителите на града са заспивали неочаквано. Опасният сън ги хващал в какви ли не неудобни и странни моменти - докато се разхождат, в училище, дори докато карали мотор.

Някои са спали дори дни наред - цели 6 денонощия, а когато се събуждали, не си спомняли нищо, още по-малко, какво им се е случило.

Други пък са халюцинирали, страдали са от повишено кръвно налягане, световъртеж, гадене, главоболие.

Какво кара жителите на града да заспиват така случайно?

Сънната болест за първи път през март 2013 сполетяла Калачи, отдалечено село на около 500 км западно от столицата на Казахстан Астана. Учените - включително експерти по нарушения на съня - останали озадачени. Те не можели да разберат какво причинява случващото се.

Правителството съобщава, че урановите мини в близост до селото са виновникът. Мините, които са били затворени скоро след падането на Съветския Съюз, се смятат за причината на увеличените нива на въглероден окис и въглеводород във въздуха.

"Урановите мини са затворени, но от време на време концентрацията на въглероден окис се увеличава в околността." - обяснява казакстанският заместник министър-председателят Бердибек Сапарбаев пред "The Guardian" - "Количеството на кислорода във въздуха е значително намалено, което е истинската причина за появата на сънната епидемия по тези места".

Може би мистерията е разгадана? Не съвсем. Възможно е въглеродният окис да е виновникът за този феномен, но някои учени не са на това мнение.

Клауд Пиантадоси, пулмолог (лекар със специалност бели дробове и дихателни пътища) в медицинския център на Университета Дюк споделя пред "Wired", че независимо от това, че "симптомите се вписват", те "не са точни и това не е същинският проблем". Ученият обяснява, че макар въглеродният окис да може да остави някои в безсъзнание, той все пак е страничен продукт при горенето.

Как уранова мина, която не е активна, ще изпуска въглероден окис?

Да не забравяме и другото - властите са правили тестове и преди, за да проверят има ли нарастване на нивата на въглеродния окис и в края на краищата са го отхвърляли като вариант.

Пиантадоси предполага, че други газове като въглеродния диоксид може би са допринесли за спящата болест.

Докато мнозина продължават да умуват над истинската причина, властите са взели решението да евакуират жителите на двете селца, засегнати от тайнствената болест. Това се оказва не толкова лесно, тъй като много от живеещите там не са склонни да напуснат домовете си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.07 2015 в 09:00

От въглероден окис който заспи, не се събужда после.