Турско семейство ходи само на четири крака и това не е "обратна еволюция" (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 07 март 2023 в 00:01 76156 0

квадропедализъм

Кредит Remote village where people walk on all fours | 60 Minutes Australia (Скрийншот от видеото)

През юли 2005 г. в селски район на Турция учени откриват петима турски братя и сестри, които са се научили да ходят естествено на ръцете и краката си. За разлика от шимпанзетата, които се движат на кокалчетата си, семейство Улас ходи на дланите им, което им позволява да запазят сръчността на пръстите си. Изследване показва, че това не е "деволюция", а адаптацията към генетична мутация - синдрома на Юнер Тан, състояние на човешки квадропедализъм, което също включва нарушена интелигентност.

Едно семейство в Турция има начин на ходене, който почти никой друг човек на Земята не прави по естествен начин - някои членове на семейство Улас ходят на четири крака, като използват дланите на ръцете си.

От 19-те деца, родени в семейството, пет от тях показват това необичайно движение и го правят през целия си живот, започвайки от ранна детска възраст. Защо? Отговорът води до остър дебат между учените относно етиката, генетиката и чувствителността, свързана с подпомагането на хора с доживотни заболявания.

Семейство Улас живее в селските райони на Южна Турция. Общо 19 деца живеят с родителите си, като седем от тях са с интелектуални затруднения, а останалите са без увреждания. Предмет на интензивни изследвания в семейството са пет деца, които заедно с когнитивните си увреждания проявяват изключителен дисбаланс, който затруднява поддържането им в изправено положение по време на ходене. В резултат на това всичките тези пет деца се придвижват на ръце и крака, тъй като са усвоили този начин на придвижване след години, в които никога не са стояли изправени.

При наблюденията на Юнер Тан (Üner Tan) от Медицинския университет "Чукурова" в Адана, Турция, се стига до заключението, че начинът, по който някои членове на семейство Улас се движат, много наподобява начина, по който древният Хомо сапиенс би ходил, преди еволюцията да го накара да стане двуног, и се стига до спорното твърдение, че те са резултат от "обратна еволюция". Заради това състоянието им е наречено синдром на Юнер Тан.

Документален филм на BBC обаче показва един по-логичен и съпричастен подход към семейството.

Подтикнати от статията на Юнер Тан, в която той обяснява своите наблюдения и идеи, британските учени Никълъс Хъмфри (Nicholas Humphrey) и Джон Скойлс (John Skoyles) се присъединяват към Тан и заедно с филмов екип посещават семейство Улас, където документират всяка стъпка от това изследване. Документалният филм показва, че четирите сестри - Сафие, Хакер, Сенем и Емине - и техният брат Хюсеин водят по същество типичен селски живот,  но придружен от странната им походка, а бащата Резит обяснява, че не иска да бъде сравняван с "маймуните", както предполагат първоначалните идеи на Тан.

В дома на семейството са монтирани успоредки, които помагат на засегнатите членове да правят физически упражнения, и накрая документалният филм показва как Хюсеин върви изправен по пътека.

Макар че двамата учени отиват заедно с Тан и стават свидетели на същите гледки, те имат съвсем различна идея. Те се присъединяват към мнението на професор Роджър Кейнс (Roger Keynes), че походката е следствие от две редки състояния, възникващи едновременно - едното биологично, а другото - на развитието.

Квадропедализъм

Квадропедализмът е форма на сухоземно движение, при което четириного животно използва четирите си крайника, за да понесе тежест, да ходи и да тича. За животни, които обикновено поддържат стойка на четири крака и се движат с помощта и на четирите си крайника, се казва, че практикуват квадропедализъм (от латински quattuor за "четири", и pes , pedis за "крак"), за разлика от например човешкия бипедализъм - или способността на хората да се движат на два крака.

Всичките 19 бебета на семейството Улас вместо да пълзят като повечето деца, се придвижват, използвайки крака и ръце. Когато децата израстват от тази фаза, при някои от тях започва да се проявява вродено състояние, което им причинява трудности с равновесието - вродена церебеларна атаксия, която е рецесивно наследствено състояние, предаващо се в семейството. Резултатът е, че децата израстват като възрастни, усъвършенствайки тази походка, за която английските учени твърдят, че няма нищо с еволюцията - те са цитирани да наричат диагнозата на Тан "дълбоко оскърбителна за това семейство".

Оттогава насам са открити значителен брой рецесивни мутации, които могат да доведат до синдрома, което води до призиви той да бъде прекласифициран в различни, по-специфични състояния, за да се опишат по-точно симптомите. Това се затруднява от факта, че много от мутациите се намират в един и същ ген, наречен VLDLR, но водят до напълно различни фенотипове. Освен това в заболяването са замесени още четири гена, което прави изключително трудно установяването на основния механизъм на заболяването.

Справка: Human hand-walkers : five siblings who never stood up
Nicholas Humphrey; John R. Skoyles and Roger Keynes
Centre for Philosophy of Natural and Social Science, London School of Economics and Political Science, London, UK. http://eprints.lse.ac.uk/463/1/CPNSS2.pdf 

Източник: How The Family That Walks On All Fours Baffled Scientists For Years, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !