ТВ водеща получава инсулт в ефир - кои са признаците, които трябва да се следят

Телевизионната водеща Джули Чин се възстановява добре и се надява да използва опита си, за да информира другите.

Ваня Милева Последна промяна на 08 септември 2022 в 14:39 131577 0

Телевизионната водещ Джули Чин получава нещо, което тя описва като "начало на инсулт". Скрийншот от последното ѝ предаване.

В събота сутринта, докато отразява прекратеното изстрелване на ракетата "Артемис I" на НАСА, водещата на новините Джули Чин получава "начало на инсулт".

През уикенда Чин чете новините за станция на NBC, когато започва да се затруднява при произнасяне на думите си и да се държи объркано.

"Съжалявам", обръща се Чин към публиката. "Нещо се случва с мен тази сутрин и се извинявам на всички".

Макар и да предизвиква известно вълнение, тя успява да запази самообладание и да предаде воденето на метеоролога на канала, за да коментира текущите новини.

За щастие Чин и колегите ѝ бързо осъзнават сериозността на ситуацията и набират 911. След като стига до болницата, става ясно, че необичайните ѝ симптоми най-вероятно са "начало на инсулт".

"Последните няколко дни все още са малко мистерия, но моите лекари смятат, че съм имала началото на инсулт на живо в ефир в събота сутринта", споделя Чин в публикация във Facebook в понеделник.

"Инцидентът сякаш дойде от нищото. Чувствах се чудесно преди предаването ни. В продължение на няколко минути по време на новинарската ни емисия обаче нещата започнаха да се случват. Първо, изгубих частично зрението си в едното око. Малко по-късно дланта и ръката ми изтръпнаха. След това разбрах, че съм в голяма беда, когато устата ми не искаше да произнесе думите, които бяха точно пред мен на аутокюто", добавя тя.

Колегите на Чин казват, че тя се възстановява добре и се надява скоро да се върне в ефир. Междувременно тя се надява да използва травматичното си преживяване, за да разпространи информация за инсултите и за това как могат да бъдат забелязани.

Инсултът е състояние, което се случва, когато кръвоснабдяването на част от мозъка е прекъснато. Най-често срещаната форма е исхемичният инсулт, който се получава, когато малък кръвен съсирек блокира притока на кръв и кислород към мозъка.

Без снабдяване с кислород мозъчните клетки могат бързо да се увредят. При някои хора последиците могат да бъдат сравнително леки и краткотрайни, но при други може да се стигне до по-сериозни проблеми, които да променят живота им. Това може да включва промени в поведението, емоционални промени, проблеми с паметта, проблеми с когнитивните способности, парализа и др.

Бързото лечение може да намали мозъчните увреждания, които инсултът може да причини, така че ранното откриване на симптомите и получаването на медицинска помощ възможно най-скоро може да се окаже от решаващо значение.

Прост начин за разпознаване на инсулта публикува IFLScience:

  1. Равновесие (внезапна загуба на равновесие, замаяност)
  2. Очи (Внезапни промени в зрението, замъглено зрение)
  3. Лице (Едната страна на лицето е отпусната, помолете човека да се усмихне, за да проверите)
  4. Ръце (едната ръка изтръпва или отслабва)
  5. Говор (Неясен или объркан говор)

Време е да се обадите на спешна помощ.

Източник: News Anchor Has Stroke Live On Air – Here Are The Signs To Look Out For, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !