Успешно е имплантирано 3D отпечатано човешко ухо

Ваня Милева Последна промяна на 06 юни 2022 в 00:01 6553 0

имплант на ухо
Имплантът се развива с времето и получава типичен „изглед и усещане“ на ухо..Кредит: Dr Arturo Bonilla, Microtia-Congenital Ear Institute

Медицински екип обяви, че успешно е имплантирал тъкан на човешко ухо. Уникалното е, че ушната мида е направена от собствените клетки на пациента и е създадена от 3D машина за биопринтиране.

Според New York Times пациентката е 20-годишна жена със състояние, наречено микротия, засягащо дясното й ухо. Новото ухо е отпечатано във форма, която директно съвпада с лявото й ухо и изглежда естествено.

Операцията е извършена като част от клиничните изпитания на импланта AuriNovo. Това се съобщава в прессъобщение от 3DBio Therapeutics.

Микротията е вродена аномалия на развитието, характеризираща се с частична или пълна липса на ушната мида или някоя от нейните части. По правило се комбинира с липса (атрезия) на външния слухов канал, а в около една трета от случаите с недоразвитост на лицевата част на скелета, например долната челюст. При различните популации честотата на тази аномалия не е еднаква. Учените съобщават, че тя варира от 0,83 до 17,4 случая на 10 000 новородени. Смята се, че микротията е по-често срещана при испанците, азиатците и коренните жители на Америките.. Въпреки че състоянието може да не е животозастрашаващо, то може да причини дълготрайни психични проблеми и разстройства.

Проблемът с реконструкцията на ушната мида заема специално място в пластичната хирургия, което се обяснява със сложността на релефа, наличието на тънка хрущялна плоча между слоевете на кожата, както и особеностите на прикрепването й към черепа. За възстановяването й са необходими поне носеща рамка и покривен материал. Първият често се прави от ребрения хрущял на самия пациент, което може да бъде придружено от различни усложнения.

Преди няколко години обаче е създаден биопринтер, който отпечатва от живи клетки от човешка тъкан, които могат да запазят формата си и да се враснат в тялото. Така направените с негова помощ ушни миди, присадени на мишки, запазват формата си в продължение на два месеца.

Тестването на такива импланти върху хора също бе планирано да започне с ушните миди, тъй като хрущялът не изисква плътна система от кръвоносни съдове.

Компанията за регенеративна медицина 3DBio Therapeutics и Microtia-Congenital Ear Deformity Institute обявиха, че са трансплантирали на 20-годишно момиче на име Алекса, което страда от вродена деформация на ушната мида, имплант AuriNovo, отпечатан на 3D биопринтер.

Като материал за производството му учените са използвали собствените клетки на пациента - хондроцити -  клетки, участващи в растежа на хрущяла -получени от засегнатото му ухо. Клетките се отглеждат с помощта на специализирана система за клетъчна култура и след това се смесват с биомастило. След това биомастилото се оформя от 3D биопринтер в жив имплант във формата на незасегнатото ухо на пациента.

Този имплант е заобиколен от биоразградима горна обвивка, която помага да се осигури ранна структурна подкрепа и се имплантира на пациента. Тази обвивка се резорбира от тялото с течение на времето. След това имплантът ще узрее с времето и ще даде типичен „изглед и усещане“ за наличие на ушна мида.

Тази технология има за цел да избегне отхвърлянето на импланта. Може да се използва и при малки деца, за да поддържа естествения им вид през целия живот и имплантът може да бъде конструиран при амбулаторна хирургична процедура.

Самата процедура по имплантиране е извършена от екип лекари, ръководен от Артуро Бонила (Arturo Bonilla), основател и директор на Института по микротия в Сан Антонио.

3DBio TherapeuticsКредит: 3DBio Therapeutics

Бонила се надява новата технология може да замени съвременните хирургични методи за реконструкция на ушната мида, при които имплантите се правят от реберен хрущял или порест полиетилен. Съобщава се, че операцията е извършена като част от клинично изпитване етап 1/2а, в което изследователите събират данни за безопасността на тази процедура, както и за нейната ефективност. Очаква се в изпитанията да участват 11 пациенти от Лос Анджелис и Сан Антонио.

Източник

DBio Therapeutics and the Microtia-Congenital Ear Deformity Institute Conduct Human Ear Reconstruction Using 3D-Bioprinted Living Tissue Implant in a First-in-Human Clinical Trial, 3DBio Therapeutics

Lab-Grown Ear Made From Patient’s Own Cells And Successfully Implanted,  IFL Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !