В Украйна има огнище на детски паралич

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 септември 2015 в 14:00 6701 0

Кредит BBC News

За първи път от пет години в Европа в Украйна има огнище на полиомиелит (детски паралич). Установени са няколко случая на инфекцията при деца, като две от тях са парализирани.

Световната здравна организация предупреждава за висок риск от разпространение на болестта в страната, както и необходимостта да се предприемат спешни мерки за спиране на епидемията.

Според BBC News, едното от парализираните деца е на четири години, а другото - само на десет месеца. Огнището на заболяването е регистрирано в югозападната част на страната, близо до границата с Румъния, Унгария, Словакия и Полша.

По данни на СЗО, само половината от децата в Украйна са напълно ваксинирани срещу полиомиелит, което допринася за по-високия риск от епидемия. При това епидемията е започнала с отслабена форма на вируса, но поради ниското ниво на имунизация, може да мутира и да започне да се разпространява.

"Една от най-големите опасности на това заболяване се крие в множеството безсимптомно протичащи случаи" - заяви представителя на СЗО Оливър Розенбаум (Oliver Rosenbaum). Според него, заболеваемостта едва ли ще се ограничи до тези два случая, които са станали известни заради парализата при децата. 

СЗО разпространи препоръка при пътуване до страната, да се извърши предварително ваксинация, а когато се налага да се остане там повече от месец, трябва да се приеме допълнителна доза ваксина. 

Предишните случаи в Европа са регистрирани в Русия през 2010 г., когато 14 души бяха парализирани поради инфекция с щам на болестта донесен от Таджикистан.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !