Ваксина срещу MERS - болест, която паникьоса Азия

Никола Кереков Последна промяна на 31 юли 2015 в 07:48 4752 0

Един от начините на разпространение на вируса.

Първите тестове на ваксина срещу MERS дават обнадеждаващи резултати, бе докладвано тази седмица.

Вирусът предизвика паника в много страни от Азия, а от 2012 г., когато бе установен за пръв път има над 1000 случая, 40% от които са завършили със смърт".

В последните ден-два властите успокояват гражданите на Южна Кореа, че епидемията от Близкоизточен респираторен синдром (MERS) е приключила. Не са наблюдавали нови случаи вече 24 дни, а преди два дни премиерът на страната окуражи жителите, че могат спокойно да се върнат към нормалните си ежедневни дейности. След месеци на истерия и страх каква е равносметката – общо 186 човека заболяха по време на епидемията, от които 36 починаха.

Изявлението дойде в деня, в който двама човека, за които се предполагаше, че имат MERS във Великобритания, дадоха отрицателни резултати. Двамата пациенти бяха приети в Манчестърска болница (Manchester Royal Infirmary) в понеделник, което наложи пълното изолиране на спешното отделение в болницата.
Към момента няма лечения за MERS, който може да причини дихателна недостатъчност, треска и понякога стомашно-чревни усложнения. Но все пак темата търпи развитие.

Тази седмица беше докладвано, че експериментална ваксина е успяла да понижи симптомите на MERS при маймуни. Ваксината, която тепърва ще бъде тествана при примати, провокирала имунната система на животните да генерира антитела, които неутрализирали вируса.

Въпреки това, е трудно да се съди за реалната ефективност на ваксината, тъй като за разлика от при хора, при повечето животни вирусът предизвикал леки до умерени симптоми. „Контролните животни така и не се разболяха сериозно, така че към момента не може да се каже със сигурност дали получените резултати могат да се екстраполират и за хора“, обяснява Барни Греъм (Barney Graham) от Щатския национален институт по Алергия и инфекциозни заболявания (US National Institute of Allergy and Infectious Diseases) в Бетесда, Мериленд, който също участва в разработването на ваксината.


MERS не се разпространява лесно от човек на човек извън болници, така че каквато и да е одобрената ваксина, най-вероятно тя ще бъде използвана предимно при здравни работници и хора работещи с камили – основния заподозрян източник на вируса. Друга възможност е да се ваксинират самите камили, твърди Греъм.

Вариант с антитяло

Медикамент на основата на антитяло изолирано от инфектиран с MERS човек също показва обещаващи резултати. Той успял да неутрализира няколко щама на вируса при мишки, като се свързал с протеин, който помага на вируса да разпознава и да прониква в клетките. При инжектиране на мишките с антитялото преди или след излагане на вируса довело до понижаване броя на вирусните частици в белите дробове на животните.

„Харизмата на едно антитяло се състои в това, че то може да действа моментално, така че може да излекува индивиди, които вече са инфектирани – въпреки, че все още ни предстои да докажем това“ , разказва Антония Ланцавекия (Antonio Lanzavecchia) от Университета на Лугано в Белинзона, Швейцария, ръководител на екипа разработващ антитялото. „В кризисна ситуация, антитялото има откровени предимства пред класическа ваксина, чието действие се реализира в рамките на няколко седмици. Но като цяло, за да се справим с подобна ситуация в бъдеще се нуждаем и от двете.“

„И двете са важни и двете са силно желани“, твърди Мария Замбон (Maria Zambon) от Обществено Здраве, Англия (Public Health England), чийто екип също участва в разработването на антитяловия медикамент. „Надяваме се да получим зелена светлина за тестване на безопаснотта при хора догодина в Лондон“, съобщава тя. Друго предимство на антителата според Замбон е, че бързия му ефект означава, че медикамента може да се прилага при спешни случаи.


Източник: Nature Communications, DOI: 10.1038/ncomms8712; Proceedings of the National Academy of Sciences, DOI: 10.1073/pnasx.151099112

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !