Въведена е проста система за именуване на всички свързани с COVID-19 варианти

Ваня Милева Последна промяна на 01 юни 2021 в 07:06 4245 0

Вариантите на COVID-19 ще се обозначават с букви от гръцката азбука, за да се избегне посочването на нациите, където са били открити за първи път, съобщава Световната здравна организация в понеделник.

Новата система се отнася за вариантите, които предизвикват безпокойство - най-опасните от разпространяващите се в момента, и вариантите от второ ниво на интерес, които се проследяват.

Те няма да заменят съществуващите научни имена, а имат за цел да улеснят обсъждането им в обществото, обясняват от СЗО.

Съгласно новата система разглежданите варианти придобиват следните имена:

  • Британският вариант B.1.1.7 става "алфа",
  • Южноафриканският B.1.351, става "бета",
  • Бразилският P.1 става "гама".
  • Индийски вариант B.1.617 е разделен на подлинии, от които B.1.617.2 става "делта", а вариантът B.1.617.1 - "капа".

Освен тези имена, за всяка мутация се използват още две научни имена, докато различни географски имена са използвани за описване на един и същ вариант.

Например, във Великобритания това, което другите държави наричат ​​британски вариант, често се нарича вариант на Кент - графство в Югоизточна Англия, където е открит за първи път.

Имената на родовете като B.1.1.7.2 все още ще продължат да се използват в научните кръгове за информация за мутацията, която името им предава.

Стигматизиращо и дискриминационно

"Въпреки че имат своите предимства, тези научни имена може да се окажат трудни за произнасяне и запомняне и лесно може погрешно да се докладват", се казва в изявлението на СЗО.

„В резултат на това хората често прибягват до описание на вариантите по местата, където са открити, което е дискриминационно.

"За да се избегне това и да се опростят публичните комуникации, СЗО насърчава националните власти, медиите и други да приемат тези нови обозначения".

Нито една държава не трябва да бъде заклеймена за откриване и докладване на варианти.

В САЩ нарастват атаките по време на пандемията COVID-19 срещу американци от азиатски произход от екстремистки групи - част от вината е на бившия президент Доналд Тръмп, който нееднократно е наричал COVID-19 "китайският вирус".

СЗО се опитва да приеме опростена нова номенклатура за вариантите от няколко месеца.

Гръцката азбука съдържа 24 букви, но все още няма план какво ще стане, когато се изчерпат буквите - "епсилон", "дзета", "ета", "тета" и "йота" вече са заети.

Източник: We Finally Have a Simple System For Naming All The Concerning COVID-19 Variants, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !