Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Вероятно се къпете твърде често за здравето на вашия микробиом

НаукаОFFNews Последна промяна на 02 юни 2017 в 09:02 28327 1

Представяме ви една статия от брой 98 на "Българска наука". 

Къпахте ли се тази сутрин? Наистина ли? Гадост.

След като прочетете следващите редове, вероятно ще се почувствате странно.

Редовните душове – тоест грубото, попарващо изтриване на важните за кожата омазняване и микроорганизми по кожата – влияят зле на здравето, миризмата и баланса на живота върху тялото ви.

Това е сложна тема, защото няма достатъчно примери за изследвания, които да кажат точно колко често е добре да се къпеш или с какви методи. Ясен отговор на въпроса „Колко често трябва да се къпя?“ просто не се появява сред достъпните изследвания.

Това, което съществува, са телата, използвани като доказателство, които подсказват, че нашите изтъркани с шампоан животи, заедно с редица други фактори, увреждат сложната система, която науката все още не разбира напълно: човешкия микробиом.

Твърде честото къпане може да повреди кожата ви или дори начина, по който функционира тялото.

Микробиомът е обществото от бактерии, археи, вируси и други микроби, които живеят във и върху нашето тяло. Ние знаем, че тези малки чужди същества са много важни за здравето ни. Без тях имунната система, храносмилателната система и дори сърцето биха загубили част от функциите си или биха спрели напълно.

Може би ще има смисъл, ако погледнем микробиома като паралелна и допълнителна система от органи, вплетена в по-големите образувания от влажна тъкан, които обикновено съставят машинарията на човешкото тяло.

Но изследователите казват, че известното в науката предлага само малка част от голямата картина за ролята, която нашите микробиоми играят. Част от проблема е, че има малко опити за концентрирани усилия за финансиране на изследване по темата, със структури за отпускане на безвъзмездна помощ, която силажира изследванията на микробиома в други, по-тесни специалности. Резултатът е, че е трудно за учените, които се интересуват от това, да проведат координирани, мултидисциплинарни изследвания.

Има въздействащо индиректно доказателство, което подсказва, че къпането уврежда микробиома на кожата, което от своя страна уврежда здравето ѝ.

Ясно е, че урбанизираният и стерилизиран (грубо казано западен) живот, оставя хората с по-малко комплексен и здрав микробиом.

Изследване на хората от селото Йаномами в Амазонка, които „нямали документиран предишен досег със западните хора“, открило по кожата, в устата и във фекалиите им най-богатото съдържание на бактерии в сравнение с всяка друга човешка популация, изследвана до момента –включително видове, резистентни на антибиотици, въпреки че не са имали досег до такива.

Добре установено е, че душ с шампоан и сапун лишава кожата на главата от голяма част от микробното ѝ съдържание, както и от необходимото омазняване – което козметичната индустрия се опитва да замени чрез използването на балсами и овлажнители.

В допълнение, има добра причина да мислим, че често срещаните състояния на кожата от ежедневния живот като акнето, се появяват от разрушението на естествения микробиом.

Какво да направим с миризмата?

Всички тези доказателства изглежда водят до заключението, че твърде честото къпане не е добра идея за вашето здраве. Но няма публикувано изследване до момента, което да поставя ясна линия между тях.

Част от проблема може да е това, че е трудно да събереш достатъчно голям брой хора за изследване, които са готови да пропуснат къпането за дълъг период от време, за да се проведе контролирано проучване с високо доверие. Вместо това, публикуваната наука във връзка с пропускането на къпане се състои предимно в много истории за самостоятелно експериментиране.

Тези истории, които са най-малкото анекдотични, отговарят на най-важния въпрос, свързан с пропускането на къпането: Какво да правим с миризмата?

Ето го проблема: някои от микробите, които съставят микробиома, отделят неприятно миришещи химикали, които се добавят към онези, които се появяват от гънките и сгъвките на тялото. Ако спрете да ги изплаквате или да ги убивате с дезодорант, положението ще стане много неприятно.

Все пак онези, които не се къпят много често, казват, че проблемът съществува, именно защото микробиомът ни е много повреден на първо време.

Най-видният пример вероятно е James Hamblin от The Atlantic, който публикувал есе през юни 2016 година, в което обяснявал решението си постепенно да се откаже от ежедневното почистване.

„Първоначално бях мазен, смърдящ звяр“, пише той.

Но според теорията тялото се наглася към липсата на душ нормално и след това подновеният, пренастроен микробиом мирише доста по-приятно – дори да е малко по-земно, отколкото Old Spice.

Това изглежда е проработило за Hamblin:

„Все още се изплаквам, когато съм видимо мръсен, например след като съм тичал, когато трябва да отмия мушици от лицето си, защото все още го има и обществото. Ако косата ми е рошава от сън се навеждам над мивката и я измивам. Но не използвам шампоан или сапун за тяло, и почти никога не влизам под душа…

… И всичко е наред. Събуждам се е излизам навън за минути. Понякога, когато вероятно съм миришел лошо преди, например в края на работния ден или след тренировка, сега просто не е така. Поне не и за носа ми. Карал съм приятели да ме помиришат и те твърдят, че всичко е наред (въпреки че може и да са се съюзили в опит да ме съсипят).“

Дали живот без душове е всъщност по-здравословен?

Въпреки че не е напълно ясно дали хора като Hamblin са по-здрави от останалите (това е толкова размито понятие), определено няма явна причина да мислим, че те са по-малко здрави. И, както посочва той, те със сигурност си спестяват много време, вода и пари за приготвянето сутрин.

Ако решите да намалите къпането или да го спрете напълно, вероятно е добра идея да избягвате да бъдете около хора, които искате да впечатлите, поне за известно време.

Hamblin говорил с Julia Scott, журналистка, която документирала собственото си преминаване към живот без къпане за The New York Times Magazine. Тя използвала продукти от компания, наречена AOBiome, предназначена за насърчаването на по-здрав кожен микробиом и открила, че миришела на лук известно време, поне на някои от приятелите ѝ, докато тялото ѝ се нагаждало към новия режим.

Открила също, че само една седмица къпане в края на експеримента унищожила напълно новата ѝ култивирана колония от микроби. И така, вероятно търкането на сапун и козметики в кожата всеки ден е лоша идея. Но е необходима доза смелост, за да преминем напълно в режим без къпане засега. 7г.)

Превод: Никол Николова; Източник: Science Alert

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9014

1

pendeho

02.06 2017 в 15:55

През средновековито хич даже не са се къпали и продължителността на живота била къмто 30-40 години.Има ли нужда от ново изследване по темата или?