Все повече млади хора са асексуални, сочи изследване

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 август 2016 в 10:00 17093 1

Кредит lgbteen.org

Американски изследователи стигнаха до заключението, че младите хора, родени през 1990-те по-често нямат интерес към секса, отколкото тези от предишното поколение.

Резултатите са публикувани в списание Archives of Sexual Behavior

Сътрудници на Университета на Сан Диего, Атлантическия университет на Флорида и Университета Уайденер са анализирали данни от национално представително изследване на възрастни американци General Social Survey, в което са участвали почти 27 хиляди души.

Установено е, че 15% от хората, родени през 1990-те (поколение Y) на възраст от 20 до 24 години не са имали сексуален партньор от 18-годишна възраст. Това е 2.5 пъти повече от тези, родени през 1960-70-те години (поколение X) в същата възраст. Статистически анализ с помощта на обобщено йерархично линейно моделиране (анализ възраст-период-кохорта) потвърди сексуалната пасивност на поколение Y в сравнение с поколение X. 

Тези данни за сексуалната активност са в абсолютен контраст с разпространеното мнение, че сред поколението на 90-те е популярен безразборния секс, пишат изследователите.

Нивото на въздържание от секс у съвременната младеж е близко до това, наблюдавано при родените в началото на ХХ век. Наблюдаваният модел е по-изразен сред жените. Сред афроамерканците и завършилите колеж асексуалните няма въобще.

"На теория приложенията за онлайн запознанства би трябвало да помогнат на поколението Y по-лесно да си намират сексуални партньори. Но технологиите може да имат обратен ефект: младите хора прекарват повече време в интернет и по-малко, за да общуват лице в лице и не правят секс," - коментира един от авторите Джин Туендж (Jean Twenge) пред MedicalXpress.

Тя смята, че най-вероятните причини за това състояние на нещата е безпокойството на младежите за собствената си безопасност, по-широкото разпространение на порнографията и онлайн развлеченията, фактът, че голяма част от тях живеят с родителите си и увеличаването на възрастта за встъпване в първи брак.

Намалената сексуална активност се наблюдава и сред съвременните американски тийнейджъри. Според Центровете за изследване на рисковото поведение на младежта и контрол на заболяванията, процентът на американските студенти, които някога са правили секс е намалял от 51% през 1991 г. до 41% през 2015.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

05.08 2016 в 14:17

Сексът, без ни най-малко да го отрича дедо ви поп, не е чак такава голяма работа в днешно време. Дълго време е бил натоварен със странни роли, примерно като носител на социални контакти и отношения, които сега се случват по-лесно по друг начин. От има-няма век е основна ракета-носител на рекламата. Също е имал и позицията на единствено и най-евтино развлечение за широки народни маси, която роля също се отмества от поевтинелите технологии. Няма я и представата за забранен плод, поне в развитите общества.

Нормално е да се свие до скромната си основа на интимна близост между хора на които наистина им се занимава един с друг. Е, и правене на деца.