За вaксините и хората VI: Ковид ваксина 10 пъти по-евтина от ваксините на Модерна, Пфайзер и Астра Зенека

Константин Чипев Последна промяна на 03 май 2022 в 00:07 8444 0

Директорите на Тексаския детски център за разработване на ваксини - Ботаци и Хотез - Maria Elena Bottazzi и Peter J. Hotez -- професори по педиатрия и молекулярна биология към Бейлърския Медицински Колеж., ръководители на екипа, разработил ваксината Корбевакс, и то без външна финансова подкрепа. Смята се, че Ботаци и Хор са потенциални кандидати за Нобелова награда заради евтината за производство Корбевакс. Credit: Nick Higgins

Нов вид различна от популярните мРНК ваксини е разработена от Тексаския детски център за ваксини. CORBEVAX (Корбевакс) е ефективна „протеинова“ ваксина, произвежда се с помощта на дрожди, лесна е за съхранение и е многократно по-евтина от ваксините на Модерна, Пфайзер и Астра Зенека. Създателите й са сочени като потенциални кандидати за Нобелова награда.

Пандемията навлезе в третата си година. Центърът за разработване на ваксини към Тексаската детска болница и Медицинският колеж "Бейлър" подариха на света първата ваксина срещу COVID-19, разработена специално за глобалното здравеопазване.

Тази ваксина, наречена CORBEVAX, която ще се разпространява свободно, без патент, ще бъде крайъгълен камък за равнопоставеността в глобалното здравеопазване. Базирана на по-стара и по-широко използвана технология от вече добре познатите COVID мРНК ваксини, тя може да помогне да се сложи край на колебанията относно ваксините в някои части на света. Това е защото ваксината е „белтъчна“, а не „нуклеинова“ (някои хора се опасяваха, че мРНК ваксините могат „да им сменят ДНК“). Тя също така служи като проект за разработване на мощна ваксина за пандемична употреба при липса на значително публично финансиране.

В предишно съобщение разказахме за подобна ваксина, също произвеждана в дрожди. Тази ваксина обаче е изпробвана само върху маймуни и тепърва ще се проверява в клинични изпитания.

Индийското правителство е разрешило ваксината Корбевакс, а Biological E. Limited, компания, базирана в Хайдерабад, Индия, планира да достави повече от един милиард допълнителни дози в други държави. Това означава, че ако бъде широко разрешена, CORBEVAX скоро може да ваксинира повече хора, отколкото са досегашните дози ваксина, дарени от правителството на САЩ или която и да е друга държава от Г-7.

Ваксината CORBEVAX има няколко отличителни характеристики, които я правят подходяща за използване в условия на недостиг на ресурси: тя е безопасна, ефективна, евтина и лесна за съхранение и може да се произвежда на местно ниво в големи количества. Очакваме, че тя ще бъде използвана в страни с ниски и средни доходи, където наличността на ваксини по принцип е мног о ниска.

CORBEVAX използва част от шиповия протеин (рецептор-свързващата област) на вируса SARS-CoV-2 за стимулиране на имунна реакция, но технологията, използвана за разработването ѝ, наподобява тази на рекомбинантната ваксина срещу хепатит В, използвана в много страни със слаби ресурси.

Производствените процеси за такива ваксини като цяло са добре разбрани и няма да изискват специално обучение, каквото е необходима за ваксините, базирани на нови технологии като мРНК (използвани от Moderna и Pfizer-BioNTech) или аденовирус (AstraZeneca и Sputnik).

Компании в Индонезия и Бангладеш също са лицензирали технологията, както и базираната в Калифорния ImmunityBio, която изгражда производствен капацитет в Южна Африка и други африкански страни. Такива споразумения за трансфер на технологии с подходящи партньори представляват идеалния вариант за това как ваксините COVID могат и трябва да се произвеждат на местно ниво и в широк мащаб в по-бедните страните..

CORBEVAX има отличен профил на безопасност. При фаза 3 на изпитване, проведено в Индия, CORBEVAX не е предизвикала сериозни нежелани събития, което я прави една от най-безопасните COVID ваксини в употреба. В сравнение с ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет, произведена от Серумния институт на Индия, CORBEVAX също така дава по-продължителна защита и повече неутрализиращи антитела срещу вариантите Делта и Бета на SARS-CoV-2. Тя неутрализира вариантите, които будят безпокойство при лабораторни изследвания, и е силно защитна при две изпитания с примати, при които животните са заразени с SARS-CoV-2, за да се види колко добре ваксината ги защитава от инфекцията. Резултатите от изпитванията върху хора са представени в рецензирано списание. В момента в Индия се провеждат клинични изпитвания и при деца.

“Детската болница в Тексас разработи тази ваксина без голяма федерална подкрепа или подкрепа от Г-7, като вместо това разчиташе почти изцяло на частни дарители от Тексас, Ню Йорк и други страни.” - казват професорите Ботаци и Хотез. „ Възможно ли е, ако се радвахме дори на малка част от подкрепата, предоставяна на биотехнологичните или мултинационалните компании, произвеждащи нови технологични ваксини, светът вече да е ваксиниран? Можеше ли да се предотврати появата на разновидностите Делта и Омикрон, които вероятно са възникнали от неваксинирани хора? Още не е късно. Продължаваме да молим САЩ и другите държави от Г-7 за съдействие при съвместното разработване на нашата рекомбинантна протеинова ваксина с нови партньори в други държави с ниски ресурси и придвижването им до съоръжението за споделяне COVAX за глобално разпространение.”

Първите дози вече се разпределят в Индия за половин милиард неваксинирани хора там. Има и „халал“ версия на ваксината без животински компоненти, която е в клинични изпитания в Индонезия. Ваксината е лицензирана за производство в Бангладеш, Южна Африка и Ботсвана, както и Виетнам и Тайван. В тези пет страни има около милиард непълно васкинирани хора.

Справка: Genetic modification to design a stable yeast-expressed recombinant SARS-CoV-2 receptor binding domain as a COVID-19 vaccine candidate
Wen-Hsiang Che et al.
https://doi.org/10.1016/j.bbagen.2021.129893

Източници:

A COVID Vaccine for All
With proved technology and no-frills tech transfer, CORBEVAX is poised to reach hundreds of millions in the coming weeks
Peter J. Hotez, Maria Elena Bottazzi, Scientific American

From obscurity to a Nobel Prize nomination: Houston scientists acclaimed for their patent-free COVID-19 vaccine, Тexas Тribune

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !