Захарната индустрия тайно плаща за благоприятни за себе си научни изследвания

Изследователи от Харвард получават добри суми, за да омаловажат ролята на захарта в сърдечните заболявания.

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 септември 2016 в 09:00 9247 3

д-р Кристин Kернс (Cristin Kearns) открива документи, показващи, че захарната индустрия, финансира изследвания, които омаловажават ролята на захарта в сърдечно-съдови заболявания.

През 60-те години на миналия век група изследователи диетолози от Харвард публикуват две проучвания в престижно медицинско списание, омаловажаващи ролята на захарта за сърдечно-съдовите заболявания.

Но наскоро са открити документи, разкриващи нови подробности: представители на захарната индустрия са платили и контролирали изследвания с цел да се защити репутацията на захарта пред общественото мнение, пише изданието  STAT - Reporting from the frontiers of health and medicine.

Това откритие, публикувано в списание JAMA Internal Medicine, е направено от д-р Кристин Кърнс (Cristin Kearns) от Университета на Калифорния в Сан Франциско. Тя се е преквалифицирала от зъболекар в следовател. В мазето на Харвардската лаборатория, ровейки в кашоните с папки, намира скандални документи. Те разкриват, че захарната индустрия е финансирала благоприятни за нея изследвания.

В работата си, тя описва подробно историята на как двама известни харвардски диетолози, д-р Фредерик Стеър (Fredrick Stare) и Марк Хегстед (Mark Hegsted) вече починали, са работили в тясно сътрудничество с търговската група "Фондация за изследвания на захарта" (Sugar Research Foundation), опитвайки се да повлияят върху общественото мнение, свързано с ролята на захар като причина за заболявания.

"Фондацията за изследвания на захарта", известна днес като "Асоциация на захарта" (Sugar Association), е платила на учените еквивалента на около 50 000 днешни долари за публикацията от 1967г., която представлява преглед (ревю) на изследванията в областта на захарта, мазнините и сърдечните заболявания. 

В статията, която бе публикувана в престижното издание New England Journal of Medicine, е сведена до минимум връзката между захарта и здравето на сърцето и е стоварена вината върху наситените мазнини, подчертава The New York Times.

Документите, които Кърнс нарича "захарни статии", в кабинета й в Университета на Калифорния, Сан Франциско.

Един от тези изследователи от Харвард става шеф на отдела по храненето към американското Министерство на земеделието, където подготвя почвата за актуалните препоръки за здравословно хранене от името на федералното правителство. Въобще корумпираните изследователи успяват да отвлекат общественото внимание далеч от рисковете за здравето, които носи захарта и да прехвърлят вината единствено на мазнините в продължение на близо пет десетилетия. Насърчаването на упоребата на диети с ниско съдържание на мазнини и с високо на захар, според здравните експерти, са основен двигател на сегашната епидемия от затлъстяване, пише ARSTechnica.

Учените от Харвард и представителите на захарната промишленост, които са си сътрудничили преди 50 години, вече не са сред живите. Но подобна търговия с влияние продължава и днес. Хранителната промишленост продължава да влияе върху науката за храненето.

Миналата година, една статия в The New York Times разкри, че Coca-Cola, най-големият в света производител на сладки напитки, е предвидила милиони долари за финансиране на изследователи, които се опитват да омаловажат връзката между сладките напитки и затлъстяването. През юни, Асошиейтед прес съобщи, че производителите на бонбони финансират изследвания, които твърдят, че децата, които ядат бонбони са по-слаби от тези, които не го правят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

15.09 2016 в 18:45

Нищо си и няма на захарта.

в науката има такова нещо като full disclosure - деклариране на конфликт на интереси в публикациите. Точно заради такива случки.

12688

1

Emil Kasamakov

15.09 2016 в 09:53

"Но подобна търговия с влияние продължава и днес."

Естествено, че продължава. И многобройните псевдонаучни популярни издания охотно преписват каквото им падне. Вие самите преди няколко месеца публикувахте данни базирани единствено на статия писана от консултанти на производители на авокадо. А после тихомълком я променихте.
http://nauka.offnews.bg/news/Vaprosi_2/Zashto-avokadoto-ne-bi-triabvalo-da-sashtestvuva-video_42945.html