Хипстърски рейтинг и реални ползи от суперхраните

Кристияна Атанасова Последна промяна на 03 септември 2016 в 13:30 25310 2

Защо да променяме лошите си навици, когато просто можем да похапнем малко годжи бери? Защо да се задоволяваме със старото скучно здраве, като може да добавим чиа към закуската си и да бъдем суперздрави? С тези въпроси започва една обзорна статия на The Guardian, която може би ще отрезви мнозина от еуфорията по суперхраните.

Колко много лъжи могат да бъдат казани с една дума - „суперхрани“... 

Много хора купуват определени храни само защото са смятани за суперхрани.

Разбира се, винаги се обосновават научно - говорят за омега-3 мастни киселини, глюкозинолати и антоцианини. Много от нас смятат, че разбират напълно ползата от антиоксидантите, които побеждават свободните радикали, които от своя страна причиняват стареене и рак.

И все пак през 2011г. Европейската агенция за безопасност на храните не намери реални ползи за здравето от суперхраните.

Както казва Бен Голдкеър в книгата си „Bad Science”, организмът ни всъщност използва свободните радикали, за да се бори с бактериите. Означава ли това, че пренасищане с антиоксиданти може да отслаби имунната ни система?

Истината, колкото и непривлекателна да е тя е, че храненето е сложно и различно за всеки. Знаем, че ако се храним балансирано, ядем много плодове и зеленчуци и тренираме редовно, нямаме нужда от суперхрана. Същото важи, че ако не се храним балансирано и не тренираме, никоя суперхрана няма да ни спаси.

Къдраво зеле

Снимка: www.chowhound.com

Отскоро, една от най-интересните супер храни е къдравото зеле. Със сигурност обаче ще човек ще изпита трудност да се сети за по-малко екзотичен зеленчук. Този вид зеле е отглеждан в Северна Европа, а и на много други места. По време на войната това е била една от най- устойчивите и практични култури, които хората са били съветвани да отглеждат в градините си. Наред с червеното зеле, то е един от видовете на великолепните Brassica oleracea, от където също произлизат и зелето, броколите, карфиолите и е тясно свързано с репите и китайското зеле.

Ползи за здравето

Всички знаем, че е здравословно да пазим диета, съдържаща много зеленчуци. Така че въпросът е, дали къдравото зеле е значително по-полезно от останалите зеленчуци? Отговорът е, че не е. Феновете на суперхраните обичат да изброяват продукти като къдравото зеле като съдържащи много желязо, витамини, фибри и антиоксиданти, и да посочват какво влияние имат тези храни върху организма ни. Това със сигурност не означава, че получаваме суперсили, ако ядем от тях повече от необходимото количество. Всички зеленчуци съдържат различни количества витамини и минерали, в зависимост от почвата, в която растат. Къдравото зеле съдържа повече калории, калции и витамин B6 от зелето, броколите, спанака и морковите, но ако ядем повече от тези зеленчуци резултатът ще е същия. В къдравото зеле също така се съдържа и по-малко витамин А, отколкото в морковите, по-малко желязо, отколкото има в спанака и по-малко фибри, отколкото в брюкселското зеле. Така, че няма доказателство, което да показва, че яденето на повече къдраво зеле е по-полезно от яденето, на които и да е други зеленчуци.

Снимка: wikipedia.org

Екорейтинг:  близък до идеалния - може да го отглеждате лесно сами, само го пазете от зелеви бели пеперуди.

Хипстърски рейтинг: висок до небесата.


Авокадо

Снимка: www.lifehack.org

Истински деликатес, а и един от най-популярните плодове. Търсенето на авокадо е толкова голямо, че е привлякло вниманието на криминални групи в Мексико. Авокадото определено е необичайно и на вкус, и на вид, но дали дава суперсили е друг въпрос.

Ползи за здравето

Високото съдържание на мазнини изпъква веднага. Това са мононенаситени мазнини, които спомагат за предпазване на сърдечно-съдовата система, но тези мазнини могат да се намерят и в рибата, ядките, зехтина, слънчогледа и в много други храни. Колкото и леко да изглежда, резултатът е, че авокадото е високо калорично. Цяло авокадо набавя около 240 калории, докато в десертче Марс, например, се съдържат 228.
Преглед на осем предварителни проучвания през 2013 показва, че яденето на авокадо може да допринесе за предпазване на сърдечно-съдовата система. Това обаче далеч не е установено, а по-важното е, че за проучването е било платено. Има доклади, които показват, че има екстракт от авокадо, който може да се използва за лечение на левкимия. Става въпрос за „авокатин B”, който се намира в семето по средата на авокадото, така че от яденето на самия плод не може да се извлече този екстракт.

Снимка: www.mnn.com

Екорейтинг: Лош. Обезлесяването, за да се освободят площи за дървета авокадо сега е проблем в Мексико. А когато се засадят изискват много голямо количество вода - около 272 литра за всеки половин килограм плодове (две или три авокадо). В Калифорния, където има постоянен недостиг на вода, това задълбочава проблема. Освен всичко, плодовете авокадо са тежки, трябва да бъдат транспортирани от тропиците и да се съхраняват на хладно по маршрута.

Хипстърски рейтинг: Нисък. Банален е.


Наровете

Снимка: www.momjunction.com

Розов, сладък и вкусен, както и малко екзотичен, нарът е плод, който лесно може да бъде харесан. Особено, когато някой го е направил на сок вместо вас и е махнал семената, където всъщност се съдържат всички фибри. Гренадинът преди се е правел от нар, но сега често е заместван с по-евтини плодове, тъй като никой не забелязва липсата на нара.

Ползи за здравето

Предполага се, че пиенето на много сок от нар може да допринесе за намаляване увреждания на сърцето, причинени от холестерола, и да увеличи притока на кръв към увредено сърце. Няма обаче категорични подкрепящи свидетелства. Има също така и предположение, че може да забави развитието на рака на простата. Не е учудващо, че в нара има много антиоксиданти, особено в кората, която не се яде, но това не означава нищо, докато големи дози антиоксиданти не бъдат доказани, че подобряват здравето на хората.

Снимка: dmt-sbi3u.wikispaces.com

Екорейтинг: Наровите дървета растат лесно в горещи места и се отглеждат с ограничени количесва вода. Дори и така,навлизането им на пазара е оставило много фермери от Централна Индия в беда след години на проливни дъждове.

Хипстърски рейтинг:  Нисък, защото сега може да го получите лесно на сок.


Годжи бери

Снимка: www.theluxuryspot.com

Този плод е високо оценяван и доста скъп. Когато са пресни, плодовете приличат на розово продълговато грозде, а когато се изсушат - на розови стафиди. Предполага се, че китайският билкар Ли Чинг Юен е живял 197 години на диета с годжи бери, но се оказва, че всъщност не е.

Ползи за здравето

От хиляди години плодовете годжи бери играят голяма роля в традиционната китайска медицина. Яденето на годжи бери или пиенето на сока от плода, не е вредно, но няма конкретно доказателство, че има по-полезно действие, от който и да е друг плод.
Проучвания твърдят, че плодовете годжи бери лекуват рак и различни болести на сърцето, но всичко това е базирано на огромни дози от плода, които не е възможно да си набавим чрез нормалното им приемане.

Екорейтинг: Добър. Можете дори да си отгледате свое собствено растение, въпреки че повечето от тях се доставят от Китай.

Хипстърски рейтинг: Добър, особено ако можете да се похвалите как си го отглеждате сами.

Семена от Чиа 

Снимка: www.lifehack.org

Неясни семена с древна история, идващи от Централна и Източна Америка, в които се съдържа голямо количество Омега-3. Чиа семената също така придобиват и странна гелообразна форма, когато се смесят с течности, което означава, че може да се използват за сгъстяване на напитки или дори за направата на странни желета. Всъщност могат да се използват и смесват почти със всеки продукт, тъй като нямат вкус.



Ползи за здравето

Омега-3 мастните киселини се съдържат и в рибата, и една средиземноморска диета, включваща риба, изглежда като доста здравословен начин на хранене. В 100 гр. чиа семена се съдържат 17 гр. омега-3, което е голямо количество - около осем пъти повече от това в сьомгата.

Но омега-3 в чиа семената не са същите като тези в рибата и организмът ни транформира по-неефикасно тези от чиа семената, околкото тези от рибата. Чиа семената също така са и много калорични. В 100 гр. се съдържат 486 калории, почти колкото в бигмак.
Освен това за какво ни е да приемаме толкова омега-3? Рибата със сигурност е много полезна, като помага за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания. Препоръчително е рибата да се яде два пъти в седмицата. Доказателствата за омега-3, намирани на други места, са неясни, а и малко са тези, за които има потвърждение, че са полезни за здравето, специално тези, от чиа семената.

Снимка: mightydiets.com

Екорейтинг: Разбира се, изпреварва рибата.

Хипстърски рейтинг: Леко му е минала модата вече.

Цвекло

Снимка: fresh.co.nz

Не много одавна цвеклото е било забравено, само по-възрастните хора са го харесвали. Сега обаче както толкова много други реликви, цвеклото пак е на мода и заслужава да бъде. Прясно изпечено, мариновано, настъргано или изстискано, цвеклото е един от най-хубавите зеленчуци. Можете да ядете както листата му, така и класическото лилаво цвекло, което боядисва всичко, до което се допре.

Ползи за здравето

Както всички останали зеленчуци, така и цвеклото е голям източник на витамини и минерали. Също така, то е много богато и на нитрати, което успява да го класира към суперхраните и спортните добавки. Хубавото е, че цвеклото наистина намаля кръвното налягане, вероятно заради азотния оксид, в който организмът ни превръща нитратите. Но, ако е нужно да се намали кръвното налягане е най-добре да се правят тренировки, да се яде по-малко солено и да се приемат лекарствата, предписани от лекар. Друго проучване сочи, че сокът от цвекло преди тренировка подобрява издръжливостта на спортистите, като помага повече кислород да бъде разпространен в тялото. Когато се добавят към червено месо обаче нитратите са повод за безпокойство, тъй като образуват нитрозамини , които водят до повишен риск от рак на дебелото черво. Възможно е нитратите в цвеклото също да образуват нитрозамини в организма ни, за това е препоръчително да не се яде цвекло повече от два пъти на ден.

Снимка: www.laura-bond.com

Екорейтинг: Oтличeн. Може да го отглеждате сами.

Хипстърски рейтинг: Висок, предвид традиционната си непопулярност.

Водорасли

Снимка: thehealthyexplorer.wordpress.com

Определено сега е момента на водорасли. Те много често се използват в азиатската кухня, особено в Япония. И се ядат под много форми. В случай, че не сте ги пробвали, може да ви се сторят много странни, различни от всичко друго. Затова не е изненадващо, че водораслите не е са били популярни по-рано. 

Ползи за здравето

Водораслите са рядък случай на продукт, който не е животински и е богат на витамин B12, което ги прави важна храна за веганите. Те са суперхрана за тези, които са избрали да имат хранителен дефицит, но мразят хапчетата. За всички останали обаче това е само вкусна и здравословна храна като част от една балансирана диета. Водораслите съдържат много калций и желязо, но тях би трябвало да можем да си ги набавим и от други хранителни продукти. Голям проблем със суперхраните е, че ако приемаме чрез тях повече минерали, отколкото организма ни се нуждае, то той ще спре да абсорбира други неща. Йодът, фибрите и алгинатът във водораслите се казва, че помагат за отслабване, но ефектът, ако изобщо има такъв, е далеч от доказан. Също така йодът не е хубаво да се приема в големи количества. Пренасищането с него може да доведе до качване на тегло и проблеми с щитовидната жлеза. В зависимост от къде произлиза, водораслите може да съдържат в себе си много тежки метали, които в големи количества са вредни.

Екорейтинг: В някои места, като Филипините и Танзания, мангровите дървета са отсичани, за да направят място за отглеждане на морски водорасли. От друга страна, фермите за  водорасли могат да създадат добри местообитания за различни видове. В крайна сметка - на кантар.

Хипстърски рейтинг: Яко, особено, ако изглежда, че другите не знаят нищо за тях.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

04.09 2016 в 10:02

ХХах :) Много свежа статия, Браво!

Дано се чете обективно :-)