Защо е лошо да си "гълтаме" корема

Ваня Милева Последна промяна на 08 август 2023 в 00:01 4908 0

Ако сте склонни да гълтате корема си, за да подобрите външния си вид, упражненията, които укрепват мускулите и гърба, ще бъдат полезни за поддържане на добра стойка и изравняване на корема.The Conversation

Кредит Rawpixel (CC BY-NC-ND 2.0)

Ако сте склонни да гълтате корема си, за да подобрите външния си вид, упражненията, които укрепват мускулите и гърба, ще бъдат полезни за поддържане на добра стойка и изравняване на корема.The Conversation

Нашите коремни мускули са сред най-натоварените мускули в тялото. Те участват в почти всяко наше движение, поддържайки тялото стабилно и балансирано, предпазват гръбнака ни и дори гарантират, че вътрешните ни органи остават там, където трябва.

Но определени здравословни състояния и дори ненужното напрежение на мускулите по време на ежедневието ви могат да доведат до дисбаланс на коремните мускули.

С течение на времето това може да доведе до състояние, наречено „синдром на пясъчния часовник“ – вредна промяна в структурата на коремната стена, която може да доведе до образуване на видима гънка в средата на корема. Не само това, но тази промяна може да има и косвен ефект върху вътрешните органи и други части на тялото, ако не се лекува.

Има четири основни причини за синдрома на пясъчния часовник. Всички те водят до дисбаланс във функцията на коремните мускули.

Първият се дължи на определени вродени състояния (като гастрошизис или омфалоцеле), които карат коремните мускули да се развиват неправилно, което води до мускулен дисбаланс.

Лошата стойка е друга причина. Това кара гръбначния стълб да се отклони от нормалната си S-образна кривина, което води до вредни промени в напрежението и функцията на коремните мускули, което води до дисбаланси. Болката в корема (независимо дали от проблеми със стомаха, черния дроб или жлъчния мехур) също може да накара човек доброволно или неволно да свие коремните си мускули, за да намали или избегне болката.

Но друга изненадваща причина за синдрома на пясъчния часовник може да са проблеми с възприемането на собственото си тяло, което е нарастващ проблем. Хората, които се чувстват несигурни в тялото си или които искат плосък корем, могат да "гълтат" корема си, за да постигнат този вид.

Защо синдромът на пясъчния часовник е опасен. Кредит: Cleveland Clinic

Мускулен дисбаланс

Когато гълтаме корема си, това кара правите ни коремни мускули (обикновено наричани "плочки") да се свиват. Но тъй като чесно съхраняваме повече мастна тъкан в долната част на корема, мускулите в горната част на корема обикновено са по-активни. Това създава гънка на корема за дълъг период от време, като пъпът се издърпва нагоре.

Независимо от причината – доброволно или неволно – гълтането на корема на места поставя по-голям натиск върху долната част на гърба и врата. Това е така, защото сега те трябва да компенсират промените в стабилността на корпуса.

Компресията на корема също намалява количеството пространството за коремните органи. Ако си представим корема като тубичка паста за зъби, притискането му в средата създава натиск отгоре и отдолу. Налягането в горната част влияе на дишането, като прави диафрагмата (основният мускул, участващ в поемането на въздух) неспособна да се издърпа толкова надолу.

Налягането в долната част налага по-голяма сила върху мускулите на тазовото дъно, тъй като коремната кухина намалява по обем, когато коремът се "глътне". Наред с това има увеличени сили върху ставите на гръбначния стълб и таза, тъй като коремните мускули са по-неспособни да абсорбират налягането.

Въпреки че има малко изследвания, които разглеждат ефекта на самия синдром на пясъчния часовник върху дихателния капацитет, изследванията върху абдомиална кинезиолента (когато целият корем или само част от него е облепена с кинезиолента, за да се подпомогне възстановяването от мускулно нараняване или след операция), показва 34% намаление на количеството въздух, което се издиша и 27% - 40% намаление на общия белодробен капацитет.

Не е сигурно дали това води до дългосрочни промени в дихателния капацитет. Но в краткосрочен план това може да затрудни упражненията – и може също така да се почувствате уморени по-рано поради намаленото количество кислород в кръвта.

"Гълтането" на корема може да доведе до напрежение върху тазовото дъно , което ще повлияе на функцията на пикочния мехур, матката и ректума, потенциално причинявайки изтичане на урина или фекалии, както и пролапс на матката. За хора, които вече имат проблеми с дисфункция на тазовото дъно (като уринарна или фекална инконтиненция), гълтането на корема може да ги влоши.

За щастие, синдромът на пясъчния часовник е обратим. Лечението на мускулния дисбаланс чрез упражнения, които укрепват всички основни мускули, ще помогне. Упражнения като дъска (планк) или мост са само няколко примера. По същия начин дейности като йога или пилатес също могат да бъдат полезни за отпускане на мускулите.

Синдромът на пясъчния часовник се развива в продължение на дълъг период от време – седмици на постоянно гълтане на корема. Така че рядко това може да причини проблеми.

Има и много начини, с които можете да го избегнете. Ако имате необяснима или продължителна коремна болка, струва си да потърсите медицински съвет – не само за предотвратяване на мускулен дисбаланс, но и за лечение на първопричината за болката.

Ако сте склонни да гълтате корема си, за да подобрите външния си вид, упражненията, които укрепват мускулите и гърба, ще бъдат полезни за поддържане на добра стойка и изравняване на корема.The Conversation

Авторът Адам Тейлър (Adam Taylor) е професор и директор на Центъра за обучение по клинична анатомия, Университет Ланкастър

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. >Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !