Затъмнението от космоса: Няколко видеа на НАСА и NOAA

Ваня Милева Последна промяна на 09 април 2024 в 10:56 2548 0

Сянката на Луната, заснета от сателита GOES East на NOAA

Кредит NOAA

Сянката на Луната, заснета от сателита GOES East на NOAA.

Милиони хора от Северна Америка - от Мексико, САЩ и Канада имаха удоволствието да наблюдават рядкото небесно явление, но няколко души са имали привилегията да гледат пълното слънчево затъмнение през 2024 г. от най-доброто място – Международната космическа станция.

Видеозаписи, споделени от астронавти на около 400 километра над Земята, предоставят уникална гледна точка на събитието, където никакви облаци не могат да засенчат гледката.

Всъщност нямаше нищо случайно в позицията на станцията. НАСА се е подготвяла за момента от месеци, бавно променяйки траекторията на МКС, за да я постави точно на най-подходящото място за наблюдение на събитието на 8 април.

Американската Национална океанска и атмосферна администрация е събрала анимация, съставена от изображения, направени от един от нейните геостационарни метеорологични спътници.

За САЩ няма да има друг подобен спектакъл още поне 20 години. Но всеки, който се окаже в Гренландия, Исландия, Испания, Русия или Португалия през 2026 г., ще има възможност да наблюдава пълно затъмнение.

Международната космическа станция скоро ще бъде пенсионирана, до около 2030 г. , но с изграждането на постоянна база на лунната повърхност, не е изключено да гледаме редовно снимки на сянката на Луната, преминаваща по земната повърхност от перспективата на лунен изследовател.

Източник: Eclipse From Space: Stunning NASA Video of The Moon's Shadow Passing Across Earth, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !