Квантов физик изведе формула за перфектно сварено яйце

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 април 2019 в 00:00 17250 0

Кредит Man Fuel Food Blog

Варенето на яйце се смята за най-простата задача за готвене, но всеки, който е варил яйце знае, че може да се получат изненадващо различни резултати.

Това вероятно се дължи на факта, че не вземаме под внимание всички променливи. Но ако искате всеки път да ви се получи перфектно вареното яйце, ще ви помогне квантовият физик Милош Панфил (Miłosz Panfil), твърди ScienceAlert.

Той е проектирал калкулатор, който покрива всички предпоставки, дори надморската височина.

Има много тънкости при варенето на яйца, но продължителността на готвенето му е най-важната. Според Панфил има няколко променливи, които влияят на времето за варене - размерът на яйцето, температурата му, преди да се сложи във водата и надморската височина.

Яйцата всъщност са сравнително сложни. Жълтъците и белтъците вътре имат различни мазнини и протеини и се сваряват за различно време, тъй като белтъците се нуждаят от по-малко топлина, отколкото жълтъците.

Ето защо е възможно да се получи рохко сварено яйце с твърд белтък и мек жълтък при по-ниска температура или по-кратко време за варене, отколкото твърдо свареното яйце.

Освен това по-малкото яйце изисква по-кратко време, а яйцето директно от хладилника - а не яйцето със стайна температура - ще изисква повече време.

Надморската височина е тази, за която повечето хора не се сещат, но е толкова важна, тъй като атмосферното налягане намалява на по-високи надморски височини, точката на кипене на водата е по-ниска.

Това се дължи на факта, че течността кипва, когато нейното вътрешно налягане на парите е равно на атмосферното налягане. Ако атмосферното налягане е по-ниско, то така е и с точката на кипене - тогава за яйцето ще е нужно повече време за сваряване на по-голяма надморска височина.

Ето защо не можете да сварите яйце на Еверест, тъй като 70-градусовата точка на кипене на водата е твърде ниска. И ако сте в космоса без скафандър, кръвта и слюнката ви ще започнат да кипят.

Калкулаторът се основава на формулата за перфектно сварено яйце, създадена от Чарлс Уилямс (Charles Williams) от Университета в Ексетър.

t = m * K * log (ywr * (Tegg - Twater) / (T - Twater))

Където t означава времето, m е масата, К е топлопроводимостта на яйцето, Т е температурата между белтъка и жълтъка, Tegg е температурата на яйцето, Twater е температурата на водата и ywr е съотношението между жълтък-белтък.

Калкулаторът на Панфил разчита на поддържането на постоянна температура, което може да бъде трудно да се постигне на готварска печка. Той определя максималната температура между белтъка и жълтъка за перфектното меко сварено яйце при температура 65 градуса по Целзий, а максималната температура за перфектно твърдо сварено яйце - на 77 градуса по Целзий.

Всяка по-висока температура ще доведе до това, че сероводородът в белтъка ще се свърже със железния сулфид в жълтъка и произведе този зеленикав цвят, който понякога виждате на твърдо сварените яйца. Ако имате кухненски термометър, можете да експериментирате с различни настройки за топлина на горелката, за да намерите оптималното положение, при което се достига максималната температура.

Ако имате желание, може да си поиграете с калкулатора, но подозираме, че както повечето готвачи най-вероятно ще постигнете успех, просто като експериментирате и няма да се тормозите  много, за да разберете най-добрия начин.

И ако това не работи, можете да получите допълнителна помощ от този калкулатор от Altitude.org, също въз основа на работата на Уилямс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !