08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Болнична грижа за недоносени деца

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 септември 2017 в 16:44 53490
Снимка: Pinterest

Средната продължителност на периода за адаптация с обкръжаващата среда при недоносените деца е 1-2 месеца. Поради незрялост на вътрешните органи и системи, при неадекватни условия, могат да се получат тежки усложнения. Затова организацията на адекватни условия за преживяване е от огромно значение.

Температурният режим трябва да отчита несъвършенствата на терморегулацията и опасността от охлаждане. Температурата на въздуха в родилното отделение трябва да е не по-малко от 22-23°С. Силно недоносените деца в някои страни се увиват в метализирани пелени, за да не губят топлина. Децата, родени под 1500 г, а също и по-големи, но болни деца се слагат в кувьози, в които се поддържа температура, различна в зависимост от степента на недоносеност - около 32-36 °С.

Относителната влажност на въздуха в първата седмица от живота на детето се намалява постепенно от 90% до 60-70%; концентрацията на кислород зависи от състоянието на детето.

Продължителността на пребиваване в кувьоза зависи от индивидуалните особеноси на детето. Всички медицински манипулации се извършват в кувьоза.

Трябва да се съблюдава строг санитарно-епидемиологичен и лечебно-охранителен режим. Необходим е контрол и за здравето на майката. Лицевите маски са повече от задължителни, трябва да се сменят с нови на 4 часа, както и чиста манта, калцуни, стриктно дезинфектиране на ръцете преди контакт с бебето.

Вторият етап на развитие на детето се явява рехабилитацията. Всички деца имат нужда от физическа рехабилитация: масаж, упражнения във вода. Към рехабилитацията трябва да се привлекат и родителите на детето. Изписването на детето е, след като то се адаптира напълно към външната среда. Трябва да има самостоятелно дишане, регулярно покачване на теглото, добра терморегулация.

Автор: Миляна Евтимова, акушерка, магистър по „Управление на здравни грижи“, Медицински университет – София, стипендиант в Стипендиантска програма за студенти от ромски произход в медицинските университети и колежи.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Говорят медиците
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.