28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нощното небе през март - ярък Юпитер и две затъмнения (видео)

Астрономически явления през март 2016

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 март 2016 в 10:19 92200

Март е първият месец на пролетта. През март, в деня на пролетното равноденствие (20 март), настъпва астрономическата пролет в северното полукълбо. Бързо се увеличава продължителността на деня. И ако на 1 март свветлата част на денонощието трае 11 часа 13 минути, до 31 март вече е 12 часа 40 минути. Нощите стават все по-ясни, въздухът - прозрачен, а звездното небе през март е особено красиво. И така, какви астрономически събития ни очакват през първия месец на пролетта 2016?

Слънцето

През март Слънцето се премества през съзвездието Водолей и преминава в съзвездието Риби на 12 март. При това с всеки ден центърът на слънчевия диск е все по-близо до небесния екватор и ще го пресече на 20 март 04:00 31 минути. Ще настъпи пролетното равноденствие и Слънцето ще продължи пътя си по небесната сфера, но вече преминава в северното полукълбо.

Слънчевото затъмнение - 9 март

След по-малко от седмица, на 9 март, ще има пълно слънчево затъмнение. То ще може да бъде наблюдавано в субтропичната и екваториална част на Тихия океан, както и в източната част на Индийския океан. Най-доброто място да се наблюдава това великолепно астрономическо явление е Индонезия. Частични фази на затъмнението ще се виждат в Австралия и Азия.

Затъмнението на 9-ти март, 2016 . Илюстрация: wikipedia.org

March 9, 2016 Total Solar Eclipse over the Pacific from LarryKoehn on Vimeo.

Луната

Фазите на Луната през в март 2016 г: последна четвъртина – 1 март (в 23:11), новолуние – 9 март (в 01:55), първа четвъртина – 15 март (в 17:03), пълнолуние – 23 март (в 12:01), последна четвъртина – 31 март (в 16:17).

23 март: полусенчесто лунно затъмнение

Две седмици след слънчевото затъмнение ще има полусенчесто лунно затъмнение. Докато слънчевото затъмнение настъпва, когато Луната е между Слънцето и Земята, лунно затъмнение настъпва, когато Земята е между Слънцето и Луната.

Засенчените затъмнение се различават от пълните (или частичните) сенчести затъмнения по това, че лунният диск преминава през полусянката на Земята, яркостта на нашия естествен спътник отслабва леко и понякога е невидима за необучен наблюдател. Отслабването на яркостта на лунния диск е толкова по-силно, тоест - по-забележимо, колкото по-близо до него преминава границата на земната полусянка и сянката. Но този път само част от лунния диск ще навлезе в полусянката, така че ефектът ще е трудно забележим. Максималната фаза на засенченото затъмнение настъпва в 14 часа 47 минути 14 секунди универсално време.

Лунното събитие този месец ще може да се наблюдава обаче само в в Сибир и Далечния изток, Аляска, Австралия, части от Азия, Тихия океан.

Планетите

Меркурий. През този месец ще бъде близо до Слънцето и затова - недостъпен за наблюдение. На 23 март ще се окаже в горно съединение със Слънцето. .

Венера. През март ще се премества по съзвездията Козирог и Водолей. Ще изгрява почти едновременно със Слънцето и затова няма да се вижда.

Марс. Планетата ще се намира в източната част на съзвездието Везни, а от 14 март преминава в Скорпион. На разсъмване Марс ще се вижда ниско в южната част на небосклона.

Юпитер

Юпитер и Луната, 23 февруари, 2016. Снимка: Lucy Edmondson / Тwitter

Може би основната планета за март 2016 ще бъде Юпитер, защото на 8 март ще бъде в опозиция на Слънцето. Това означава, че през март, ще има най-благоприятни условия за наблюдения на тази най-голяма планета в нашата Слънчева система. Намирайки се в югоизточната част на съзвездието Лъв(Leo). Юпитер ще се издига от източната част на небето по залез слънце, ще достигне кулминацията си над точката на юга около полунощ и ще залезе по изгрев. Юпитер ще блести в звездното небе като ярка светло жълтеникава звезда през цялата нощ през март.

За да се види Юпитер в небето, не се изискват познания за съзвездията. Само погледнете привечер на изток и със сигурност ще забележите ярка жълта звезда. Това е Юпитер. Пълната Луна ще премине в близост до планетата вечерта на 21 март и в нощта на 22-ри.

Тъй като Юпитер е сравнително близо до Земята, това ще бъде идеалното време да се наблюдават освен планетата и нейните четири най-големи луни. От 14 март, 2016, четирите най-големи луни на Юпитер, наречени "Галилееви луни", ще се виждат на изток от планетата като с увеличаване на разстоянието от Юпитер ще бъдат: Европа, Йо, Ганимед и Калисто. Няколко дни по-късно, на 18 март 2016 г., можем да видим галилеевите спътници на запад от планетарния диск.

В отсъствието на Венера, Юпитер ще бъде второто най-ярко светило след Луната на нощното звездно небе. 

Сатурн, със своя великолепен пръстен през март 2016 г. ще се наблюдава във втората половина на нощта ниско в юго-източната част на небето в близост до планетата Марс и звездата Антарес в съзвездието Змиеносец (Ophiuchus). Сатурн през март 2016 ще се вижда като звезда 0,5 зв. вел, което означава, че ще е видима с малък телескоп.

Двата отдалечени газови гиганта, Уран и Нептун, през март 2016 г. ще могат да се наблюдават само със средни и големи телескопи.

Севернокорейският сателит

Когато Северна Корея изстреля своята ракета на 7 февруари, за да изнесе на орбита сателит за наблюдение на Земята, мнозина бяха скептични. Оказва се обаче, че наистина има сателит. На 28 Февруари Marco Langbroek го засне, прелитащ над Лайден, Холандия:

"Новият сателит на Северна Корея Kwangmyŏngsŏng-4 (KMS-4) е видим вечер, минавайки над Европа," съобщава Langbroek. "Доколкото мога да кажа по късата дъга на изображението (~ 6 секунди) няма промени в яркостта. Така че сателитът е стабилен или ако има колебания, те трябва да са много бавни," - според наблюденията на астронома.

Съзвездията през март

Месечната прогноза на Хъбъл "Tonight’s Sky", която представя всичко интересно, което ще се случи на нощното небе този месец.

Видео към новината

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Космология
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.