Що е канабисово масло и наистина ли действа като лекарство?

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 юни 2018 в 09:15 63740 0

Макар че със сигурност в интернет лесно можете да се снабдите с канабисово масло, според българския закон за наркотичните вещества всички хора, които използват канабис, дори не за забавление, а за да подобрят здравословното си състояние попадат под ударите на  закона.

Но за канабисовото масло отдавна се пише, че има потенциалните ползи за някои медицински състояния. Липсват наистина достатъчно доказателства, но същевременно са забранени и медицинските изследвания, защото в момента в много страни, включително и в България, канабисът се третира според действащите закони като опасен наркотик.

Какво представлява канабисовото масло?

Маслото от канабис се извлича от канабисовото растение Cannabis sativa.  За лечебните му свойства се говори повече от 3000 години. Те са описани в древноегипетски папирус Еберс от 1550 г. пр.н.е. и вероятно е използвано като лекарство в Китай още по-рано, разказва NewScientist. Някои от сортовете на растението съдържат високи нива на психоактивната субстанция тетрахидроканабинол (tetrahydrocannabinol - THC), която е отговорна за характерното състояние, което идва от пушенето или употребата на листа от канабис или смола. Другият основен химически компонент на растението е канабидиолът, който няма психоактивен ефект. И двете действат върху естествените канабиноидни рецептори на организма, участващи в много процеси като памет, болка и апетит. Канабисовото растение съдържа и повече от 100 други различни канабиноидни съединения при по-ниски концентрации.

Може ли канабисовото масло да предизвика психотропен ефект?

Това зависи от съдържанието на THC. Някои видове растения Cannabis sativa съдържат много малко THC. Екстрактите от тези растения съдържат предимно канабидиол, така че няма да имт психотропно въздействие.

Легално ли е канабисовото масло?

Това е сложен въпрос. Във Великобритания канабидиолът е законен. Така наречените CBD масла там се предлагат в някои магазини, но съдържанието на THC трябва да бъде под 0,2%. "THC не е психоактивно на това ниво", коментира Дейвид Нът (David Nutt), невропсихофармаколог в Imperial College London. Но канабидиолът е незаконен в много други страни.

Според американската изпълнителна администрация по наркотиците (Drug Enforcement Administration - DEA) канабидиолът се класифицира като контролирано вещество в "списък 1" (най-рестриктивната категория, която се отнася за дроги, които не се използват медицински цели като LSD) и може да се продава само в щати, където употребата на канабис е законна.

Но се очакват промени в полза на канабидиола след скорошен преглед на Световната здравна организация. Той заключава, че канабидиолът "няма никакви ефекти, показващи някакъв потенциал за злоупотреба или зависимост", но "е доказан като ефективно лечение на епилепсията ... и може да бъде полезна терапия за редица други медицински състояния".

Ето къде канабисът е законен/незаконен за медицински и други цели:

Правителството на Великобритания обяви на 19 юни, че ще преразгледа употребата на канабис за медицински цели.

Какви са доказателствата, че маслото от канабис може да помогне за лечение на епилепсия?

Вече има някои научни доказателства, че THC има потенциала да контролира конвулсиите, а неговото влияние върху мозъка дава надежди особено при детските епилепсии, които конвенционалните лекарства не успяват да контролират.

Две скорошни висококачествени рандомизирани и плацебо контролирани проучвания показват, че канабидиолът е ефективна терапия на синдрома на Lennox-Gastaut и синдрома на Dravet, тежки форми на епилепсия. Механизмът на действие не е известен, но може да се дължи на комбинация от ефекти, като потискане на активността на невроните и облекчаване на възпалението в мозъка.

Положението е по-малко ясно, когато става въпрос за употребата на търговските масла от канабис за контрол на припадъците, където доказателствата са предимно от слухове и маслата могат да съдържат различни концентрации на канабидиол и ТНС.

Има ли някакви лекарства за епилепсия, базирани на канабис, в момента на пазара?

Все още не. През април Американската администрация по храните и лекарствата препоръча одобрението на лекарство, наречено Epidiolex за синдром на Lennox-Gastaut и синдром на Dravet. Активната съставка е канабидиол, а окончателното одобрение се очаква в края на този месец.

Въпреки това е възможно лекарството да не е толкова ефективно, колкото канабисовото масло, съдържащо ТНС, коментира Нът.

Това е една от големите неизвестни.

"Важно е да се помни, че в момента има много малко научни доказателства в подкрепа на канабисовото масло, съдържащо както THC, така и канабидиол, за лечение на епилепсия", пишат в изявление, публикувано този месец от благотворителната организация Epilepsy Action.

Има ли канабисови лекарства за други медицински състояния?

Да. Една синтетична версия на THC, наречена Nabilone, се използва от 80-те години на миналия век за лечение на гаденето след химиотерапия и да облекчи състоянието на хората. Лекарство, наречено Sativex, също е одобрено за лечение на болките и спазмите, свързани с множествена склероза. То съдържа равна смес от THC и канабидиол, но не е подходяща за лечение на деца с епилепсия.

Изследователска лаборатория на канабис, Снимка: The New York Times

Параграф 22: Няма достатъчно доказателства за медицинските ползи на канабисовото масло, а изследванията са извън закона 

Все повече и повече производителите на медицинска марихуана започват да правят съмнителни и недоказани твърдения, важно е потребителите да имат достъп до точна информация. Но как ще стане това?

В момента в много страни (включително и в България) канабисът се третира според действащите закони наред с най-опасните наркотици.

За да се промени правния статут на канабиса и канабиноидите за медицински цели, трябва да се прегледат доказателствата за терапевтичната стойност на продуктите на основата на канабис.

Но положението напомня "Параграф 22".

"Не може да се покаже, че канабисът и продуктите на негова основа имат медицинска стойност поради ограниченията в медицинските изследвания". Ако канабисът се преместен в "списък 2", ще се присъедини към група вещества като морфин и диаморфин (хероин), които могат да бъдат предписвани от лекарите, ако има клинична нужда.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !