Къде е най-уединеното място на Земята? (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 12 декември 2016 в 16:20 22701 0

Кредит Wikimedia Commons

Океанският полюс на недостъпността на 48 ° 52 '36 'S 123 ° 23' 36' W

Колко далечe може да избягате от всички останали хора на планетата? Отговорът всъщност е "Доста далече".

Пойнт Немо или полюсът на недостъпността е географска точка в Тихия океан, максимално отдалечена от хората. Името му "Немо" означава на латински "никой", а също и напомня за капитан Немо, героят на Жул Верн.

В точката Немо може да се озовете, само ако прекосите разстояние от умопомрачителните 2689 км като тръгнете от най-близката населена суша, която в случая е един от Великденските острови - Моту Нуи на североизток, остров Дюсие (част от островите Питкерн) на север и остров Махер до Антарктида на юг.

За съжаление в тази точка Немо няма суша, наоколо няма никой - само огромен пуст океан, освен евентуално някой товарен кораб, тръгнал по далечния си морски път.

Ако сте сам в лодка в тази точка, най-близките до вас други хора ще бъдат астронавтите на борда на Международната космическа станция. (Тя се движи на орбита само на 400 км от Земята.) Районът е известен и като "гробище на космически кораби", защото стотици изведени спътници, космически сонди и други космически кораби са насочвани там при повторното им влизане в атмосферата.

Тези, които все още не са толкова уморени от човечеството, могат да се отправят към някоя отдалечена, лишена от всякаква форма на цивилизация земя, където все пак живее някой. Например на архипелага Тристан да Куня, едно от най-затънтените кътчета на земята, където постоянно живеят 264 човека. Най-близкото място, където живеят хора, до островите Тристан да Куня, е на разстояние от около 2 хиляди километра.

Aрхипелагът Тристан да Куня

Друго изключително уединено място е остров Девън в Канада с размер колкото половин България, но на него няма жива душа. На съседния остров, на 80 км от Девън живеят цели 229 души. 

Oстров Девън

Видеото показва тези екзотични места:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !