06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Къде е най-уединеното място на Земята? (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 декември 2016 в 16:20 212750
Океанският полюс на недостъпността на 48 ° 52 '36 'S 123 ° 23' 36' W Снимка: Wikimedia Commons

Колко далечe може да избягате от всички останали хора на планетата? Отговорът всъщност е "Доста далече".

Пойнт Немо или полюсът на недостъпността е географска точка в Тихия океан, максимално отдалечена от хората. Името му "Немо" означава на латински "никой", а също и напомня за капитан Немо, героят на Жул Верн.

В точката Немо може да се озовете, само ако прекосите разстояние от умопомрачителните 2689 км като тръгнете от най-близката населена суша, която в случая е един от Великденските острови - Моту Нуи на североизток, остров Дюсие (част от островите Питкерн) на север и остров Махер до Антарктида на юг.

За съжаление в тази точка Немо няма суша, наоколо няма никой - само огромен пуст океан, освен евентуално някой товарен кораб, тръгнал по далечния си морски път.

Ако сте сам в лодка в тази точка, най-близките до вас други хора ще бъдат астронавтите на борда на Международната космическа станция. (Тя се движи на орбита само на 400 км от Земята.) Районът е известен и като "гробище на космически кораби", защото стотици изведени спътници, космически сонди и други космически кораби са насочвани там при повторното им влизане в атмосферата.

Тези, които все още не са толкова уморени от човечеството, могат да се отправят към някоя отдалечена, лишена от всякаква форма на цивилизация земя, където все пак живее някой. Например на архипелага Тристан да Куня, едно от най-затънтените кътчета на земята, където постоянно живеят 264 човека. Най-близкото място, където живеят хора, до островите Тристан да Куня, е на разстояние от около 2 хиляди километра.

Aрхипелагът Тристан да Куня

Друго изключително уединено място е остров Девън в Канада с размер колкото половин България, но на него няма жива душа. На съседния остров, на 80 км от Девън живеят цели 229 души. 

Oстров Девън

Видеото показва тези екзотични места:


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Науки за Земята
Ръждясва ли земното ядро?
15 ноември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.