Как би изглеждала Земята, ако океаните пресъхнат - една невероятна симулация на НАСА (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 05 февруари 2020 в 11:46 26295 0

Кредит: James O’Donoghue via Youtube.

Как би изглеждала Земята без океаните си? Изненадващо планинска, разкрива нова анимация.

Видеоклипът е продуциран от планетарния учен Джеймс О'Донахю (James O’Donoghue), работил преди това в НАСА, а сега за японската космическа агенция (JAXA). О'Донахю работи по видео, създадено от физика и аниматор на НАСА Хорас Мичъл (Horace Mitchell) през 2008 г. като редактира времето, за да покаже колко вода е източена за цялата анимация.

Като цяло видеоклипът е чудесен начин да се покажат подводните планински масиви - най-дългите  на Земята - и вече потопените пътища, по които е преминавало човечеството от континент на континент.

Без вода

"Забавих старта, тъй като, колкото и да е изненадващо, има много подводни пейзажи, разкриващи се моментално на първите десетки метра", разказва О'Донахю пред Business Insider.

Тук O'Донахю има предвид континенталните шелфове и подводните ръбове на всеки континент. Това са области с по-голяма средна надморска височина от останалата част на океанското дъно, които обграждат континентите - те представляват преходния пейзаж между сушата и дълбоката бездна.

Сухопътните мостове, по които древните хора са мигрирали от континент на континент, са част от тези издигнати площи. Те са потопени в момента, но преди десетки хиляди години, когато нивото на океана е било много по-ниско поради ледниковия период, който създаде огромни обеми лед на полюсите, те са били издигнати достатъчно, за да може да се премине по тях. В онези дни Великобритания е била част от Европа и е можело пеша да се стигне до Обединеното кралство, а от Аляска, от Сибир или от Австралия - до множество острови, заобикалящи сушата.

„Всяка от тези връзки е давала възможност на хората да мигрират и когато ледниковата епоха приключи, водата ограничи достъпа до тях“, добавя О’Донахю.

Но океаните крият повече от миграционните пътища на нашите предци. Във видеото се появяват най-дългите планински вериги на Земята, когато морските нива спадат от 2000 до 3000 метра. Тези потънали планини са известни като Средноокеанския хребет и се образуват в районите, където се разделят тектоничните плочи. Естествено те се появяват и най-дълбоките земни зони - след като цялата вода се махне. Тези дълбоководни океански падини се образуват там, където тектоничните плочи се отдалечават една от друга, създавайки дълбоки проломи, където магмата се излива от вътрешността на Земята, създавайки нова кора. 

"Харесва ми как тази анимация разкрива, че океанското дъно е също толкова разнообразно и интересно в своята геология, както континентите", заключава О'Донахю.

Около две трети от планетата е покрита от вода. Тъй като всъщност нямаме много възможности да видим океанското дъно, обикновено си го представяме като обширно плоско, с нищо забележимо пространство. Но работата на O'Донахю показва богатството на подводните пейзажи и ни напомня, че дъното на океана не е скучно място - това е един от най-зрелищните и недокоснати предели, останали на Земята.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !