06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

10 ноември - Световен ден на науката и 8 години НаукаOFFNews

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 ноември 2022 в 00:00 9740

Световният ден на науката се отбелязва всяка година на 10 ноември.

Започва като начин за отваряне на света на научните изследвания и открития, за да се ангажират всички с актуални научни проблеми и разработки. Световният ден на науката има за цел да покаже, че може да не сте учен или изследовател, науката е навсякъде около вас и е част от живота на всеки. Правейки науката по-достъпна, Световният ден на науката е един от начините, по които науката може да се използва, за да вдъхнови хората да учат и да участват в нея.

Пълното му име е Световен ден на науката за мир и развитие и това разказва повече за мисията му да помогне за осъществяването на сътрудничество между учени, живеещи на места, в които има война.

Идеята за международен ден на науката е предложена през 1999 г. по време на Световната конференция по въпросите на науката под егидата на ЮНЕСКО. През 2001 г. празникът е одобрен и от тогава се чества ежегодно в повечето страни по света.

ЮНЕСКО вижда в него възможност за по-тясно привеждане на науката в съответствие със социалните цели - учените да имат право да работят заедно в полза на всички.

Световният ден на науката тази година е посветен на темата "Фундаменталните науки за устойчиво развитие". Той се отбелязва в рамките на Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие, която стартира на 8 юли 2022 г.

„Приложенията на фундаменталните науки са жизненоважни за напредъка в медицината, индустрията, селското стопанство, водните ресурси, енергийното планиране, околната среда, комуникациите и култура“, потвърждава Общото събрание на ООН на 2 декември 2021 г., когато одобри предложението за Международна година на основните науки за устойчиво развитие.

Вярно е, че делът на вътрешните разходи за научни изследвания, посветен на основните науки, варира значително в различните държави. Според данни от Научния доклад на ЮНЕСКО за 2021 г. за 86 държави някои отделят по-малко от 10% от разходите си за научни изследвания на фундаментални науки (сред които и България), а други повече от 30%.

Наличието на капацитет в областта на фундаменталните науки е в интерес както на развитите, така и на развиващите се страни, предвид потенциала за приложения за стимулиране на устойчивото развитие и повишаване на стандарта на живот.

Например все по-голям брой хора по света страдат от диабет. Благодарение на лабораторни изследвания на начините, по които гените могат да бъдат манипулирани, за да се направят специфични протеинови молекули, учените могат да проектират генетично обикновена бактерия, Escherichia coli, за производство на синтетичен човешки инсулин.

"Квантовата механика, квантовата физика бе създадена през 30-те години. Това е наука за най-малкото, за електроните, протоните, неутроните, частици, ядра. По това време бихте казали, че физиците само пилеят парите на данъкоплатците. Кой се интересува от атома?! Имам кон да храня, аз имам деца, аз имам .. знаете, социални проблеми.

Но именно квантовата механика стана основа на цялата технологична революция.

Без нея нямаше да има компютри, нямаше да има нищо от това, което приемаме за даденост, вашия Ipod, iPhone, мобилни телефони, нито космическата програма ... без нашето разбиране за законите на физиката, както те действат на атомно, молекулярно и ядрено ниво" , казва астрофизикът Нийл де Грас Тайсън в свое интервю.

Този ден ще има възможност да представи и носителя на наградата Калинга на ЮНЕСКО за популяризиране на науката. Предишни лауреати са били сър Джулиан Хъксли, Маргарет Мийд и сър Дейвид Атънбъро.

Днес отбелязваме и осмия рожден ден на Наука OFFNews. На 10 ноември, 2014 г. сайтът стартира с дописката "Кривите огледала на Козирев", статията, която събра най-много прочитания, недостигнати от никоя друга и досега: "Ефектът на Дънинг-Крюгер или как глупавите са твърде глупави, за да разберат, че са глупави", предизвикващата полемика, но много важна за нас: "Не, нямате право на мнение!".

Изстреляхме се с много ентусиазъм, който все още не ни е напуснал.

На този специален и за нас ден искаме да поздравим вас, нашите читатели, за подкрепата, която ни оказвате през годините, както и за критиките, коментарите и идеите, които ни дават стимул да се развиваме. А и да се стараем да ви представяме все повече важна и доказано обективна научна информация.

Благодарим и на всички наши външни автори, сътрудници и колеги - бивши и настоящи, a те не са малко - Калоян Константинов, Николаос Цитиридис, Мая Младенова, Емил Вълков, Антон Оруш, Николай Кереков, Недялка Аценова, Галина Викторова, Божан Божков, Йордан Стефанов, Катя Димитрова, Антония Петрова, Галина Мешкова, Диана Маркова, Боян Рашев, Роса-Виктория Муньос Димитрова Гаммелтофт, Георги Гърков, Ивайла Сопотенска, Мариана Тодорова, д-р Иван Димов, Константин Чипев от Университета Стони Брук, Ню Йорк. Трябва да споменем с благодарност и респект и нашите партньори от Климатека и Horizon.

Te правеха и правят сайта ни по-разнообразен, внасяйки своята компетентност и душа за развитието на едно по-разумно общество, към които всички се стремим.

Търсете знанието.

Обичайте науката.

Четете НаукаOFFNews.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.