16-19 май - лекции на проф. Романели за физика на вълните, сеизмични въздействия, сценарии и риск

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 май 2016 в 08:33 3489 0

Кредит Institute of Geophysics, China Earthquake Administration

Проф. д-р Фабио Романели от Университета в Триест (Италия) гостува на катедра "Метеорология и Геофизика", ФзФ на СУ, в рамките на програмата "Еразъм +". Води курсове по "Вълнова физика", "Сеизмология", "Сеизмичен риск", "Физика на Земята".

Проф. Романели е автор на многобройни научни публикации, редактор на Pure and Applied Geophysics, секретар на EGU, член на редица международни работни групи (IASPEI, ASC-SHR и други).

Основни научни интереси: разпространение и моделиране на сеизмични вълни в нееластични хоризонтално-нееднородни среди; разпространение и моделиране на цунами, генериране на сеизмични вълни от неточкови източници; определяне на сеизмичните въздействия, сеизмични сценарии и сеизмичен риск.

Програма на лекциите на проф. Романели

Физически Факултет, 16-19 май 2016

1. Физика на вълните (I част)

Понеделник, 16.05.2016, 11:00, зала В60 (сграда В, 4 ет.)

Физика на вълните - от звука до вълните цунами. Този кратък курс ще осигури основата от знания, необходими за разбирането на физиката на вълните в геосферата (т.е. атмосферата, хидросферата и литосферата), темите ще са фокусирани върху създаването и разпространението на сеизмичните вълни, също и средствата за мултимащабно проучване на вътрешността на Земята.

2. Физика на вълните (II част)

Сряда, 18.05.2016, 14:00, зала В60 (сграда В, 4 ет.)

3. Необичайни ко-сеизмични явления

Сряда, 18.05.2016, 18:00, "Център за обучение на учители и ученици" (сграда А, 5 ет.)

Земетресението To-Hoku-Oki (М = 9.0) предостави безпрецедентна възможност да се използва за мониторинг от мрежи (например, GPS, сеизмични и DART шамандури) за събиране на данни. Последствията от новите наблюдения са важни за физическите модели на земетресенията и техните възможни въздействия върху различните системи на геосферата. Ше бъдат обсъдени някои характерни явления (например следите от цунами в йоносферата, сеизмична устойчивост) .

4. Aспекти на опасността от природни бедствия

Четвъртък, 19.05.2016, 17:00, В60 (сграда В, 4 ет.)

Уроците, извлечени от разрушителните земетресения, станали през новото хилядолетие, осигуриха нови възможности за предприемане на мерки, ревизиране и да се подобри процедурата за сеизмична оценка на риска (seismic hazard assessment - SHA). Когато става въпрос за културното наследство и критични структури (например, ядрени електроцентрали), където е необходимо да се помисли за изключително продължителни интервали от време, прилагането на реалистично сеизмично моделиране позволява оптимизиране на структурата на конструкциятс спрямо местата, представляващи интерес. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !