06 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

3D-принтирани зъби може да ни предпазват от устни бактерии

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 октомври 2015 в 08:36 57480
Снимка: J. Yue, P. Zhao, J. Y. Gerasimov et al

Загубили сте зъб? Скоро зъболекарят ви ще може да ви изпринтира нов, който освен това ще се грижи за устната ви хигиена.

Подготовката за поставяне на имплант или коронка при изграждане на нов зъб или други дентални процедури често са свързани със зловонни вещества с неприятен вкус и подобни на дъвка отливки. Но сега зъболекарите се насочват към високо-технологичното дигитално сканиране и 3D-печат. Това отваря пътя към използване на много по-усъвършенствани материали, които могат да подобрят значително устната ни хигиена.

Андреас Херман (Andreas Herrmann) от Университета в Грьонинген, Холандия и неговите колеги са разработили антибактериална пластмаса, която позволява на изработените чрез 3D-печат зъби да отблъскват бактериите. Това е изключително важно, твърдят от научния екип, тъй като пораженията причинени от бактерии върху и без това доста скъпите импланти костват милиони долари на пациентите само в САЩ.

Екипът внедрил антибактериални кватернерни амониеви соли във формулата на вече прилагани дентални полимерни смоли. Солите са заредени положително и така нарушават структурата на отрицателно заредените бактериални мембрани, което кара бактериите да се пръснат и така ги убива. "Този материал може да убие бактериите при контакт, но от друга страна не е вреден за човешките клетки," твърди Херман.

Те заредили тази смес в 3D принтер и принтирали различни дентални обекти като цели зъби и ортодонтски брекети, като използвали UV светлина за втвърдяването им. За да тестват антибактериалните им качества, те изложили проби от материала на смес от слюнка и Streptococcus mutans, основната бактерия, отговорна за развалянето на зъбите. Те установили, че материалът убива 99% от бактериите, в сравнение с по-малко от 1% при контролната проба от материал без амониеви соли.

Ще трябва да се направят още доста тестове преди материала да бъде приложен при пациенти, тъй като учените тествали пробите в сместа от слюнка и бактерии само за 6 дни. "За клинична употреба трябва да извършим допълнителни изследвания, както и да проверим съвместимостта с използваните в момента пасти за зъби," разказва Херман.

Те трябва също да потвърдят, че пластмасата е достатъчно здрава да се използва за зъби, но Херман смята, че този процес не би трябвало да отнеме много време. "Това е медицински продукт, който може да се приложи в близкото бъдеще, много по-бързо отколкото разработката нов медикамент, например."

По материали от: Journal reference: Advanced Functional Materials, DOI: 10.1002/adfm.201502384

Източник: New Scientist


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.