30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

97% спад в популацията на пеперудите монарх показва, че са на ръба на изчезването си (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 декември 2018 в 00:00 22770
Снимка: Pixabay

Tази година доброволците, участващи в преброяването на пеперудите монарх, които се събират по крайбрежието на Калифорния, усетиха драматична разлика спрямо миналата година - пеперудите просто липсваха. 

Предварителните анализи показват, че популациите на западните пеперуди монарх са спаднали с 87% от миналата година - тревожна цифра, имайки предвид изследванията, които показват, че броят на тези насекоми е спаднал с 97% през последните 35 години, докладва местната природозащитна група Xerces Society. 

Техните констатации са особено мрачни, като се има предвид, че западните пеперуди монарх са намалени до по-малко от 0,5% от техния исторически размер.

През пролетните и летните месеци западните пеперуди монарх се размножават в западните щати - Вашингтон, Айдахо, Невада, Юта и др., преди да стигнат брега на Калифорния, за да прекарат студените зимни месеци там. Доброволци от западния щат преброяват пеперудите на 97 места, най-важните за презимуваващите популации. През 2017 г. тези ключови местообитания са наброявали приблизително 148 000 пеперуди. Тази година цифрите показват малко над 20 000 или както предвиждат изследователите - по-малко от 30 000 общо пеперуди ще прекарат зимата в Калифорния, това означава, че популацията е спаднала опасно ниско и са на ръба на изчезването.

В миналото в този сайт, Big Sur, са се събирали над 10 000 пеперуди монарх, тази година тук са по-малко от 1000. (Снимка: Xerces Society, Emma Pelton)

Причините за драстичния спад на популациите са неясни, но се предполага, че масовата смъртност може да е възникнала заради късния сезон на презимуване и началото на пролетта, когато възрастните са по-изложени в края на живота си на неблагоприятните условия, което ги прави по-уязвими. Времето също може да се окаже фактор, тъй като Калифорния е връхлетяна от дъждовни бури в края на сезона и тежък и продължителен сезон на горски пожари в повечето от местообитания на мигриращите пеперуди. Да не говорим за дима и лошото качество на въздуха, което порази Запада, съчетано с безпрецедентна суша в щата.

Проучване, публикувано миналата година в Biological Conservation установи, че популациите в Западна Северна Америка са в рязък спад и в много по-голяма опасност от изчезване, отколкото техните източноевропейски братовчеди с вероятност от 72% за 20 години и 86% за 50. Според изявление от консервационната група Xerces Society, около 10 милиона пеперуди монарх прекарват зимата по крайбрежието на Калифорния през 80-те години, преди да преживеят внезапен спад през 1997 г. и отново през 1998 г.

"Това проучване показва не само, че има по-малко пеперуди монарх сега, отколкото преди 35 години. То ни казва, че ако нещата останат същите, западните пеперуди монарх вероятно няма да се ги има в количествата, познати преди 35 години ", съобщава Шерил Шулц (Cheryl Schultz) от групата Xerces Society.

Без специални усилия за възстановяване природозащитниците твърдят, че бъдещето не изглежда оптимистично. Екипът обаче препоръчва няколко прости решения, като възстановяване на местните растения, които захранват мигриращите пеперуди и да се ограничат пестицидите в известните  местообитания на пеперудите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.