Алтернативи на антидепресантите: хипертермия, кетамин и гъби

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 май 2016 в 11:03 14870 0

Депресията е широко разпространено и упорито заболяване. Представяме ви 3 пилотни проучвания, в които се прилагат нови методи за лечение.

Псилоцибин

Наскоро стана извесно едно ново изследване (вж "Халюциногенните гъби са показали потенциал за лечение на депресия"), което използва като терапевтично средство популярен халюциноген - псилоцибин, съдържащ се в един вид гъби.

Приемът му показа забележителни резулати в лечението на упорити депресии, неповлияни от продължително третиране с антидепресанти.

Резултати от лечението на депресия с псилоцибин.

Разбира се, както е отбелязват и авторите на проучването, твърде е рано да се правят сериозни изводи за въвеждането на новото лекарство в клиничната практика, трябват още изследвания, по-мащабни и с контролни групи, но резултатите са обещаващи.

От една страна, ефектът на псилоцибина, който се превръща в организма в псилоцин, може да се обясни от класическата теория за дефицит на серотонергичната трансмисия, за която се смята, че се присъства при депресии: псилоцинът е агонист на 5-НТ2А, 5-НТ1А, 5-HT1D и 5-НТ2С рецепторите.

Но в това изследване има 3 неочаквани момента, за които не може да се намери просто обяснение.

  • Скоростта на настъпване на ефекта: значително намаляване на симптомите са наблюдавани при почти всички пациенти само една седмица след последната доза.
  • Продължителността на ефекта- до 3 месеца.
  • Силата на ефекта, произведен от лекарството. По скалата на въпросника QIDS, който оценява тежестта на заболяването, е постигнато намаляване на симптомите повече от 3 пъти седмица след терапевтичната интервенция и 2 пъти след 3 месеца.

Някои го обичат горещо

Ако терапевтичният потенциал на псилоцибина не учудва особено, то следващото изследване на Университета на Аризона е наистина  оригинално - то използва като лечебен фактор хипертермията - затопляване на цялото тяло до температура над 38° C. 

Изследването е публикувано в NCBI.

Това проучване има същите недостатъци като предишното - малка извадка и неубедителна контролна група - по време на изследването участниците в контролната група също се загряват, но при по-ниска температура. Независимо от това, резултатите заслужават внимание - значително и трайно е намаляла тежестта на заболяването - почти два и половина пъти по-голям ефект от плацебо-групата.

Резултатите от хипертермичното лечение на депресия. 

Д-р Рейзън (Raison) на 28-ия годишен конгрес в САЩ за психиатрично и психично здраве подкрепи метода на изследването, въпреки че донякъде противоречи със стандартно мислене на заполяването.

Той отбеляза, че психичните разстройства са мозъчни разстройства и че много учени приемат идеята буквално, те смятат, че мозъкът е единствената причина и местоположение на психичните заболявания.

"Хората с депресия имат по-високи температури на тялото и се потят по-малко, което предполага, че афективните разстройства са терморегулаторни нарушения." - обяснява д-р Рейзън.

"Има няколко неща, които хората повтарят през цялата история на човечеството, за да се почувстват по-добре и получат духовни преживявания. В челото на този списък са церемониите по пречистване (колибите за изпотяване - Sweat lodge - на индианците, сауните). Удивително е колко много местни култури по целия свят полу-независимо измислили сауните", заяви д-р Рейзън.

Когато хората с депресия влизат в хипертермичната камера тяхната депресия намалява и телесната им температура също пада. Това явление сочи към път, който тече от кожата до специфични области на мозъка, които се включват при високи температури, за да обърнат рязко надолу температурите на тялото, обяснява д-р Рейзън. 

Кетамин

Третото проучване, за разлика от първите две, не е клинично и експериментално. То е проведено върху мишки и засяга антидепресивния ефект на друго вещество с ограничено ползване - кетаминът, който се използва като анестетик. 

Еднократен прием на кетамин облекчава депресивните симптоми при пациенти с упорита депресия, неподатлива на лечение, в рамките на часове, докато традиционните лекарства влизат в сила след няколко седмици употреба. Въпреки това, ефектът от кетамин не продължава дълго - тези ефекти се запазват до 2 седмици. 

Изследването е публикувано в Nature.

За разлика от традиционните антидепресанти, които са вещества, които увеличават нивата на норепинефрин и/или серотонин в мозъка, кетаминът няма никакъв ефект върху моноаминергичния трансфер - той блокира NMDA-рецепторите. Заради това се използва широко в неврофизиологични експерименти като веществото, което предизвиква амнезия. Това му свойство ограничава използването на тази терапия само за най-тежко болни пациенти. 

Авторите показват, че в редица експериментални модели на депресия при гризачи необходимо и достатъчно средство, чието присъствие в кръвта на животно води до терапевтичен ефект е метаболит на кетамина - хидроксинорпроизводно на 6-хидроксиноркетамин. Тосва вещество, за разлика от самия кетамин, не предизвиква негативно влияние върху психиката и не блокира NMDA-рецепторите. 

Метаболизъм на кетамина. 6 - нор хидроксиноркетаминът е заобиколен в червена рамка. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !