Астрофизици откриха източника на "извънземния" сигнал

Наука OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2016 в 18:00 29587 1

С помощта на оптическа обсерватория и радиотелескопи астрофизици за първи път са установили местоположението на бързите радиоимпулси - излъчвания, за които по-рано се предполагаше, че идват от извънземни, съобщава Nature News.

Бързият радиоимпулс е кратък импулс, който изхвърля в космическото пространство огромно количество енергия (еквивалентна на изхвърляната от Слънцето за няколко десетки хиляди години излъчване). Досега учените са регистрирали 16 такива сигнала.

Заради неочакваността на тези сигнали, досега не можеше да се определи тяхното местоположение. В представеното от учените изследване обаче се съобщава за откриването на източника на FRB (fast radio bursts) сигнала 150418, който за първи път беше засечен на 18 април миналата година от обсерватория в Австралия.

Засичането е станало благодарение на специално разработена система за изследване на бързи радиоимпулси, която реагирала бързо и позволила с помощта на други телескопи да се определи местоположението на източника. Точността на определяне на местоположението надминавала хиляди пъти аналогични измервания за други подобни събития.

Източник на сигнала се оказала елиптична галактика, разположена на 6 милиарда светлинни години от Земята. Сега учените се надяват да открият нови източници на бързи радиоимпулси.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.02 2016 в 23:51

Защо извънземния е в кавички? Да не би да е заемен сигнала?

Ако случайно сте имали предвид, че не идва от извънземен интелект - и първокласник ще ви каже, че радиовълните са технология от каменната епоха.