Астронавт разказва за живота в космоса на форума Ratio

За живота в Космоса от първо лице: астронавтът Рекс Уолхайм идва в София за Форума Ratio

Ratio Последна промяна на 18 май 2022 в 00:01 9053 0

Малко над 600 човека някога са напускали родната ни планета, за да пътуват в космоса. Това прави астронавтите една малка и подбрана група, която често е възприемана като изключителна. Но след пътуванията си, астронавтите се връщат, продължават работа – и участват в събития, за да разказват своя опит. Именно това ще направи Рекс Уолхайм, астронавт в три космически мисии и член на последния екипаж, летял с американска совалка. Той ще е гост на форума за популярна наука Ratio на 11 юни в София.

Рекс Уолхайм ще разкаже любопитни детайли за участието в космическа мисия. Гостите на събитието ще чуят какъв е предварителния тренировъчен режим на астронавтите, какво е усещането при излитане и приземяване и какви усещания и емоции поражда излизането в открития космос. Астронавтът ще сподели повече и за последния полет с американската совалка и мисията STS-135.

Уолхайм е бил част в три космически мисии, натрупвайки 566 часа далеч от родната си планета, а за 36 часа и 23 минути от тях е бил в открития космос по време на космически разходки. Работил е като основното контактно лице за астронавти (CAPCOM) в Mission Control Center на NASA, бил е и директор на екипа за космически разходки. Бил е част от програмата Орион, работил е и в космическия център Джонсън.

Освен за миналото на космическите пътешествия, Рекс Уолхайм ще говори и за тяхното бъдеще. Той е част от екипа на Axiom Space – компания за частни космически полети, която ще изпрати първия цивилен посетител на Международната космическа станция. Българската публика ще чуе още за работата му като Директор по сигурността на мисиите и за усилията на Axiom по създаването на първата частна космическа станция.

Уолхайм идва в България специално за форума за популярна наука Ratio – целодневно събитие, което представя пред широката публика интересни научни теми на достъпен за всеки език. Астронавтът е един от четирима международни гости на събитието, което включва още теми за разширяването на Вселената и любопитни факти за слонските хоботи и човешките мигли.

Билетите за събитието вече са в продажба на сайта на организаторите Ratio. Форумът Ratio ще се проведе на 11 юни от 10:00 в Sofia Tech Park. Повече информация за темите и лекторите ще намерите на www.ratio.bg.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !