19 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

"Биохимична цигара": Как тютюнопушенето вдъхнови нова терапия срещу затлъстяването

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 октомври 2018 в 11:36 23610
Снимка: Whitewolf/Depositphotos

Международен екип изследователи представи нова комбинирана терапия за борба със затлъстяването, съобщава New Atlas.

Терапията, разработено от учените, действа в две направления едновременно - подтиска апетита и същевременно увеличава разхода на енергия, т.е. допринася за изгарянето на мазнините.

Специалистите използват два известни метаболитни модулатора - пушенето на тютюн и излагането на студени температури,  което в първите експерименти с мишки успешно понижава телесното тегло и коригира непоносимостта към глюкоза.

Новото изследване е публикувано в списание Nature Communications.

Един от начините за загуба на тегло е излагането на ниски температури. Организмът на бозайниците (включително хората) има способността за терморегулация, т.е. да поддържа телесната температура на едно и също ниво, независимо от температурата на околната среда.

Ако температурата на въздуха спадне, в нашето тяло се задейства процес, наречен неконтрактивна термогенеза. При него се активира клетъчният метаболизъм, а енергията за загряване на тялото се получава чрез хидролиза на АТФ (аденозин трифосфат), сложните съединения се превръщат в по-прости, разграждат се запасите от мазнини, а топлината, която се отделя по време на този процес, се разсейва в околното пространство и затопля тялото.

Много изследователи търсят начини за изкуствено предизвикване на термогенеза като начин да се помогне на хората да отслабнат.

Термогенезата обаче има един страничен ефект, който не съдейства за отслабването - с увеличаването на енергийните разходи се увеличава апетитът. 

За неговото потискане новата терапия използва втория "модулатор" - никотинът. Един от най-известните метаболитни ефекти на тютюнопушенето е подтискането на апетита.

Във всеки случай лекарите не предлагат на хората, които искат да отслабнат, да започват да пушат. Те предлагат безопасна алтернатива.

Специалистите показаха, че съединение, наречено диметилфенилпиперазин (DMPP), стимулира същите рецептори като никотина, за потискане на глада.

За да предизвикат термогенеза, изследователите използваха малка молекула с висока активност, наречена ицилин (Icilin). Предишни изследвания установиха, че това съединение може ефективно да активира термогенезата и проучванията показват, че може да защити мишки от затлъстяване, предичвикано от обилно хранене. В комбинация с icilin се изследва друго съединението, потискащо апетита, DMPP.

Ицилинът произвежда същия ефект като ментола - предизвиква усещане за студ у хора и животни. В същото време ицелинът е агонист на йонните канали на TRPM8, т.е. когато взаимодейства с тях, променя тяхното състояние, което води до биологичен отговор - стимулиране на метаболитните процеси.

В последващите експерименти с мишки бе установено, че тази нова комбинация от съединения работи синергично, за да намали телесното тегло, да увеличи енергийния разход и да подобри глюкозната непоносимост. Изследователите наричат ​​тази стратегия "биохимична цигара", която предлага някои от по-полезните метаболитни последици от пушенето на тютюн, без никакви отрицателни сърдечно-съдови ефекти.

Както при много проучвания като това, трудно е да се предскаже как ще се отразят тези ефекти върху човека.

Следващите етапи ще бъдат изследване на безопасността и ефикасността на подхода при хората.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.