Близо до Кайро откриха осем запазени мумии на почти 3 хиляди години

Три от мумиите са запазени в отлично състояние

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 ноември 2018 в 16:23 11959 0

Египетски археолози откриха в Дашурския некропол погребения, в който са запазени осем саркофага с мумии, съобщава страницата на Министерството на антиките на Египет във Facebook и в сайта ahramonline.

Погребенията датират от късния период (664-332 г. пр. н.е.). Три от мумиите са запазени в отлично състояние.

Дашурският некропол се намира на около 40 километра южно от Кайро и е известен с гробниците на фараоните от Старото и Средното царство. Тук е запазена една от най-древните пирамиди - Стъпаловидната и Розовата пирамида. Предполага се, че са построени през 2613-2589 г.пр.н.е. за основателя на IV династията на фараон Снофру. По време на управлението на фараоните от XIII династия (1991-1802 г.пр.н.е.) тук е имало царски некропол, където не само са строени пирамиди за фараоните, но и са погребвали техните съпруги и дъщери.

През август тази година археолозите откриха в близост до пирамидата на фараон от XII династия Аменех II няколко неразкрити погребения, а в тях бяха осем каменни саркофази. В саркофазите са намерени мумии, три от които са в много добро състояние.

Мумиите са покрити с картонаж от плътно прилепнали пластове лен или папирус, залепени заедно, боядисан в златно, зелено, синьо и кафяво. Маските с характерните черти на починалите са също от картон.

В момента саркофазите са изпратени за реставрация и вероятно ще бъдат показани на експозиция.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !