COVID-19 е бил във Франция седмици преди да е докладван първият случай, показва генетично проучване

Ваня Милева Последна промяна на 05 май 2020 в 07:44 3995 0

Кредит: Nil Castellví / Unsplash

Китай отчете първите си случаи на новия коронавирус през декември. Но дали COVID-19 вече не е циркулирал незабелязано? За да разберат, учените търсят „нулевите пациенти“, като проследяват еволюцията на самия вирус.

Тази генетична детективска работа проследява родословното дърво на коронавируса, убил десетки хиляди при безмилостното си разпространение по цялата планета.

Може също така да помогне да се разбере дали вирусът се разпространява в други страни, преди официално да бъдат регистрирани първите заразявания.

Във Франция в края на януари бе открита първата група случаи.

Но ново проучване, публикувано в списание International Journal of Antimicrobial Agents, предполага, че вирусът вече е бил в страната месец по-рано.

Ретроспективен анализ на пробите, взети от 14 пациенти на интензивно лечение с грипоподобни симптоми в болниците Avicenne и Jean-Verdier в Париж, откри един положителен случай на COVID-19 - 42-годишен френски жител, който не е посещавал Китай. Той е хоспитализиран на 27 декември.

Оливие Бушо, ръководител на отдела по инфекциозни заболявания в Avicenne, заяви, че в началото вирусът се разпространява „незабелязано сред населението, без никой да открие присъствието му“.

Така че доказателства за по-ранни инфекции само ще потвърдят това, за което много учени вече подозират, отбелязва той за АФП.

Това може също да помогне да се обяснят случаи като този на Айша, 57-годишна медицинска секретарка, хоспитализирана в Марсилия в средата на януари с тежки респираторни симптоми.

По онова време мистериозното огнище на случаи на пневмония в китайския град Ухан все още се разглеждаше като далечен проблем.

Франция нямаше нито един случай и за Световната здравна организация трябваше да изминат седмици преди да даде името COVID-19.

Съпругът на Айша, Жак, който е лекар, съобщава, че има "всички клинични признаци" на болестта, включително загубата на вкус и обоняние. Но нейните тестове са неубедителни.

Други държави също откриват, че може би са имали по-ранни инфекции. В САЩ аутопсии, извършени при съмнителни смъртни случаи в Калифорния, разкриха инфекции преди първия официален случай на 21 януари.

Но Самуел Ализон (Samuel Alizon) от Френския национален център за научни изследвания към Университета в Монпелие предупреди, че е важно да се прави разлика между изолирани случаи и произхода на "епидемичната вълна".

Китайски произход

В Китай здравните власти на Ухан говорят за първи случай на 8 декември.

В проучване, публикувано в The Lancet през януари, се казва, че първият пациент, идентифициран в града, е започнал да проявява симптоми на 1 декември.

Времевата линия е грубо подкрепена от изследвания, картографиращи генетичната еволюция на вируса.

Досега са секвенирани геномите на повече от 15 000 проби от новия коронавирус. Докато се възпроизвежда, той произвежда множество мутации, въпреки че не е открита нито една, която да променя своята вирулентност.

Ализон заяви, че около два пъти месечно се случва мутация, която остава в генетичната последователност, което дава следа на изследователите.

Така че "ако сравните два вируса, можете да преброите колко мутации ги разделят", обяснява той. Следвайки веригата, ние откриваме „предците, общи за всички инфекции“.

Използвайки публично споделени секвенирания на генома, Андрю Рамбо (Andrew Rambaut) от Университета в Единбург установи, че „липсата на многообразие е показател за сравнително скорошен общ прародител за всички тези вируси“.

Той прецениява, че този прародител може да се е появил, около 17 ноември миналата година (с диапазон на несигурност между 27 август и 29 декември).

Имперският колеж в Лондон в сътрудничество със СЗО, също проследи родословното дърво на вируса, като прецени, че той се в появил в Китай на 5 декември (с несигурност между 6 ноември и 13 декември).

Ерик Волц (Erik Volz), епидемиолог от Имперския колеж, заяви, че всички най-ранни генетични секвенирания на вируса, събран в Ухан през декември и януари, "имат почти идентични геноми".

"И всички вируси, които в момента циркулират по света, произхождат от тези тясно свързани родове в Ухан", подчерта той за АФП.

Но експертите не смятат, че епидемията има един единствен начален момент във времето, добави той: по-скоро са засети "многократно от множество точки на произход".

Той отбеляза, че прогнозите за датите на тези „посевни събития“ предполагат, че епидемиите в много европейски и северноамерикански градове са започнали в средата на януари или началото на февруари.

„Никога няма да разберем“

Италианските изследвания сочат, че вирусът пристига в Ломбардия между втората половина на януари и началото на февруари - седмици преди първите инфекции да бъдат потвърдени на 20 февруари.

Футболистите за Интер Милан заявиха, че са страдали от симптоми на вируса в началото на годината. Възможно ли е да са били заразени?

"Имахме седмица почивка през декември и тогава се върнахме на работа и се кълна, че 23 от 25 играчи бяха болни", заяви нападателят на белгийския Интер Ромелу Лукаку в скорошно радио интервю.

Тогава играчите не са тествани за вируса.

Дори ако сега се направят серологични изследвания и в кръвта им да се открият антитела, това няма да потвърди кога са заразени.

"Никога няма да разберем", казва Лукаку.

Източник:

Genetic Study Shows COVID-19 Was in France Weeks Before The First Case Was Reported, Agence France-Presse

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !