Част от мозъка, свързана с езика, може би е еволюирала много по-рано, отколкото се е предполагало

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 април 2020 в 00:44 7719 0

Кредит pixabay

Смята се, че регионът от мозъка, превърнал се в езиков център при хората, се е появил преди около 5 милиона години, но ново изследване, публикувано в Nature Neuroscience, предполага, че това се е случило преди поне 25 милиона години.

Екипът от учени от няколко университета сравнява скенер на мозъка на три шимпанзета, три макака и трима мъже. Изследователите се фокусират върху нервния път arcuate fasciculus (AF), за който се смята, че е необходим за езика. Този път свързва слуховата част от мозъчната кора, където се обработват звуците, с фронталния лоб, който е важен за речта и езика.

Наличието на подобни нервни пътища при маймуните е силно дискутирана тема. Екипът се съмнява, че предишните проучвания не са търсили на правилното място. Те твърдят, че в новия си анализ са открили еквиваленти на този път и при трите изследвани вида, което означава, че AF трябва да е бил наличен при последния общ предшественик на хората и макаците.

Последният общ предшественик на хората и шимпанзетата вероятно е живял преди около 5 до 6 милиона години. Последният общ предшественик на хората, шимпанзетата и макаците е около пет пъти по-древен - от преди 20 до 30 милиона години. Тъй като мозъкът е мека тъкан и не се превръща във фосил, еволюцията му се определя, сравнявайки прилики и разлики между близко и не толкова близко свързани видове.

"Това е като да откриеш нов фосил на отдавна изгубен предшественик", обяснява съавторът на изследването, професор Крис Петков (Chris Petkov) от Университета на Нюкасъл. "Предполагахме, но не можехме да сме сигурни, дали пътят на човешкия език може да е имал еволюционна основа в слуховата система на нечовекоподобните маймуни. Признавам, че бяхме удивени да открием подобен път в слуховата система на нечовекоподобен примат".

Изследването открива и една ключова разлика между AF при хората и тези при нечовекоподобните примати. При малките деца, както и при човекоподобните маймуни, AF е еднакво неразвит, но докато растем, този нервен път започва да изглежда различно. В мозъка на възрастен човек употребата на езика води до две важни промени: лявата част от пътя е по-силна, а дясната има повече връзки с райони от мозъка, които не са свързани със слуховите процеси. Това вероятно позволява на информацията, в този случай езика, да се движи по-бързо през различните региони на мозъка. 

"Това откритие има невероятен потенциал за разбирането на това кои аспекти от човешкото слухово възприятие и езика могат да бъдат изучени чрез животински модели по начини, които не са възможни за хората и човекоподобните маймуни. Изследването вече вдъхнови ново проучване, включително и с пациенти с неврологични заболявания", обяснява друг съавтор, професор Тимъти Грифитс (Timothy Griffiths), консултант невролог в Университета на Нюкасъл.

Източник: IFLScience - Precursor Of The Language Pathway In The Human Brain Evolved Earlier Than We Thought

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !