Да покажем на извънземните къде е Земята с гигантски лазер, предлагат учени

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 ноември 2018 в 09:00 5176 0

Кредит: MIT News

Лазерната технология, с която и в момента разполага човечеството, може да бъде използвана, за да се направи насочващ фар за всички извънземни, които биха могли да ни потърсят, заяви екип изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT), цитиран от ScienceAlert.

Една нова статия, публикувана в The Astrophysical Journal, показва, че и сега може да изградим инфрачервен лазер достатъчно ярък, че ако освети директно близките екзопланети, извънземните астрономи да могат да ни открият с помощта на технология, която не е много по-напреднала от нашата.

Авторите изчисляват, че можем да привлечем вниманието на представителите на извънземните цивилизациии на разстояние до 20 000 светлинни години.

Такъв лазер трябва да е доста огромен, но не и неосъществим - един възможен проект, предложен от изследователите, ще изисква лазер с мощност 1 до 2 мегавата и огледало с диаметър най-малко 30 метра, уточнява Live Science.

"Това ще бъде сложен проект, но не и невъзможен. Лазерите и телескопите, които се строят днес, могат да създадат откриваем сигнал, така че ако един астроном като погледне към звездата ни веднага да види нещо необичайно в нейния спектър".

"Не знам дали ще се сетят веднага, че сигналът е от интелигентни същества около Слънцето, но със сигурност ще привлечем вниманието им", коментира Джеймс Кларк (James Clark) от Масачузетския технологичен институт и водещ автор на статията.

Основното предизвикателство за изграждането на такъв лазерен маяк е, че Земята не е сама в пространството. Тя е сравнително малка спрямо осемте планети, които обикалят около звезда, далеч по-ярка, отколкото всякакъв лазер, който  човечество е способно да произведе. От гледната точка на един извънземен астроном на стотици светлинни години от нас цялата човешка цивилизация и всеки инфрачервен източник, който може да притежаваме, биха се заглушили от огромния, бял горещ източник на светлина в нашата космическа околност.

Целта на изграждането на лазера тогава не би била да се създаде мигащ фар в тъмнината, който да забележат извънземните, а да направим Слънцето ни доста странно от чужда гледна точка, за да се вгледат отново в него, обясняват авторите.

Ако сканират небето извънземните могат да забелязали, че нашето Слънце има планети около него и че поне една от тези планети може да е обитаема. Но това не е кой знае каква рядкосъ. Може би, ако са около звездата TRAPPIST-1, където открихме най-много екзопланети, които биха могли да имат течна вода на повърхността си, те ще обърнат специално внимание на нашата система по същата причина, поради която забелязахме тяхната - възможността за обитаеми светове само на няколко десетина светлинни години.

Ако обаче един лазер от мащаба, който препоръчва Кларк, насочим директно към наблюдаващите нашето слънце  извънземни, то те ще разберат, че звездата ни има много необичайно поведение.

При нормални условия звездите се различават по светлината, която произвеждат. И има модели на тази вариация. Един фокусиран инфрачервен лазер обаче може да направи излъчването на слънчевата светлина много по-различно в инфрачервения спектър, отколкото е нормално и да изглежда, че нашето слънце е със сбъркана светлина.

Ако извънземните открият сигнала и разберат значението му, може да си създадем комуникационен канал, използващ лазери с честота на предаване на данни до 2 Mbps (мегабита в секунда). Това е подобно на бавна съвременна интернет връзка. Разбира се, ще има забавяне на времето от десетилетия между изпращането и получаването на съобщения заради скоростта на светлината.

Проектът на Extremely Large Telescope ("Изключителен голям телескоп"), които се строи в Чили. (ESO)

Всичко това е възможно като се използва лазерната технология, която вече е достъпна, се казва в проучването. Макар днес да нямаме 30-метрови телескопи, в Чили се изгражда 39-метров телескоп.

Светлината на този фар трябва да бъде насочена нагоре, за да се сведе до минимум влиянието на атмосферата, отбелязва екипът и може да създаде проблеми за камерите на борда на космическите кораби, които преминават през нея. Би било също така опасно да се гледа с невъоръжено око.

Една малка цена, която можем да платим, за да влезем в контакт с извънземни цивилизации. 

Що се отнася до темата, дали това въобще е добра идея, това е друг въпрос, на който читателите трябва да си отговорят сами.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !