Данни от сателити сочат, че коронавирусът е ударил Китай много по-рано

Ваня Милева Последна промяна на 09 юни 2020 в 09:00 11402 1

Сателитните снимки, анализирани от екипа на д-р Джон Браунщайн от Медицинския университет в Харвард, разкриват, че през октомври 2018 г. в болницата в Джоннан към Университета Ухан има 506 коли (вляво) и година по-късно тази цифра се увеличава до 640 автомобила - което е скок от над 26 на сто (вдясно). Кредит: ABC News

Нарастването на автомобилния трафик около големите болници в Ухан в края на миналото лято - съчетано с увеличаването на търсенято в интернет на информация за симптоми, подобни на тези на COVID-19 - предполага, че новият коронавирус може да е присъствал и да се е разпространил в Централен Китай много преди заразата да бъде съобщена за първи път в света, според ново проучване на Медицинския университет в Харвард.

Това означава, че COVID-19 може би е ударил Китай преди есента, което е много по-рано, отколкото някога се е предполагало.

Използвайки техники, подобни на тези, използвани от разузнавателните агенции, изследователският екип, стоящ зад проучването,  анализира сателитни изображения и „наблюдава драстично увеличение на болничния трафик около петте големи болници в Ухан, започващи в края на лятото и началото на есента на 2019 г.“, съобщава д-р Джон Браунщайн (John Brownstein), професор по медицина в Харвард, който ръководи изследванията.

Браунщайн отбелязва, че скокът на трафика е "съвпаднал" с ръст в търсенето в китайския интернет на симптоми, които "по-късно ще бъдат определени като тясно свързани с новия коронавирус, съобщава ABC News.

Браунщайн признава, че доказателствата са косвени, но и че изследването създава важна нова поанта от данни в загадката на произхода на COVID-19.

„Нещо се е случило през октомври“, коментира Браунщайн, главният директор по иновации в Бостънската детска болница и директор на лабораторията за компютърна епидемиология на медицинския център. „Ясно е, че е имало някакво ниво на социални смущения, настъпващи доста преди това, което преди да бъде идентифицирано като началото на новата пандемия на коронавирус.“

От избухването в Китай миналата година, коронавирусът се разпространи по целия свят, заразявайки близо 7 милиона и убивайки над 400 000 по целия свят, според данните на Университета Джонс Хопкинс. Смята се, че вирусът е прескочил от животински видове, където е имал малък ефект, към хората, където стана най-масовият вирусвн убиец след испанската грипна пандемия преди век.

Въпреки че китайските власти не уведомяват официално Световната здравна организация до 31 декември, че нов респираторен патоген се разпространява в Ухан, американското разузнаване се натъкна на този проблем още в края на ноември и уведоми Пентагона като поверителна информация според четири източника.

Браунщайн и неговият екип, който включваше изследователи от Бостънския университет и Бостънската детска болница, повече от месец се опитват да открият знаци кога за пръв път населението на провинция Хубей в Китай започна да се бори с новата болест.

Медицински университет Ухан Тонджи. Кредит: ABC News

Изследователския екип на Браунщайн разглежда сателитни снимки, за да открият модели на поведение сред общностите, които биха могли да помогнат да се обясни източникът на вируса.

Екипът му преброява колите, паркирали около болници в 108 частни сателитни снимки. Логиката на изследователския проект на Браунщайн бе ясна: „Паркингите ще бъдат пълни, ако болницата е заета“, разказва Браунщайн. „... повече коли пред болницата, означава по-натоварена болница, вероятно защото нещо се случва в общността, инфекцията нараства и хората трябва да посетят лекар".

Браунщайн заяви, че на 10 октомври 2019 г. в болницата на Ухан в Тианю са паркирани 285 автомобила - 67 на сто повече от 171, записани същия ден година по-рано.

Болница Ухан Тианю. Кредит: ABC News

Други болници имат увеличение на трафика до 90 на сто между есента на 2018 г. и 2019 г., показва проучването.

Около Медицинския университет Ухан Тонджи също се забелязва скок в автомобилния трафик в средата на септември 2019 г.

Изследователите сравняват колко е запълнен паркинга на пазара на морски дарове Хунан в средата на септември и след като бе затворен и откриват значителна промяна, която „валидира“ идеята, че може да се проследи активността и движението в обекта чрез количеството паркирани автомобили.

Пазарът на морски дарове Хунан. Кредит: ABC News

Резултатите показват "много ясна тенденция", според Том Даймънд (Tom Diamond), президент на RS Metrics, който работи с изследователския екип от Харвард.

Даймънд отбелязва пред ABC News, че регионът на Ухан очевидно изпитва широко разпространен здравословен проблем през месеците, преди китайското правителство да признае публично, че се разпространява зараза в гъсто населения град.

„Във всички по-големи болници в Ухан измерихме най-големия трафик, който сме виждали за повече от две години през периода от септември до декември 2019 г.“, съобщава Даймънд. „Нашата компания е използвана за измерване на малки промени, като 2% до 3% ръст на паркинг. Тук не беше така. Тук има много ясна тенденция".

 Хубейска болница за жени и деца. Кредит: ABC News

Картината, нарисувана от данните, сама по себе си не е убедителна, признава Браунщайн, но според него "числата говорят".

В същото време, когато трафикът на болниците се е увеличавал, в Ухан се наблюдава скокове в онлайн трафика сред потребителите, които искат от китайската търсачка Baidu информация за „кашлица“ и „диария“.

По-късно те са добавени в списъка с официални симптоми на коронавирусната болест.

„Докато запитванията за респираторен симптом„ кашлица “показват сезонни колебания, съвпадащи с годишните грипни сезони, „диарията“ е по-специфичен симптом на COVID-19 и показва връзка с настоящата епидемия“, установи проучването.

„Увеличаването на двата сигнала предхожда документираното начало на пандемията COVID-19 през декември“.

Браунщайн добавя, че тези търсения започват да се увеличават „още в края на лятото“.

Дейвид Перлин (David Perlin), главен научен директор в Центъра за откриване и иновации в Ню Джърси, заяви, че е заинтригуван от изследванията на Браунщайн, въпреки че не е напълно убеден.

Графика, показваща болничния трафик в Ухан. Първата пунктирана линия представя времето, когато търсенето в интернет на симптоми на COVID-19 започва да нараства, втората пунктирана линия е през декември, когато регионът страда от най-голям брой случаи на коронавирус, а третата е през февруари, когато пандемията до голяма степен бе под контрол и блокирането също ограничи хората да използват автомобилите си. Кредит: ABC News

Ученият смята, че методите, използвани за изследването, са „съмнителни“ и има вероятност данните да бъдат „прекалено интерпретирани“.

 „Проблемът е, че тук имаме само подмножество от данни. Винаги се притеснявам, когато хората започват да правят изводи от подмножества от данни, да събират информация избирателно [като търсенията в интернет], заяви Перлин за ABC News

След резултатите от проучването Браунщайн признава, че доказателствата са косвени, но добавя, че откритието може да помогне да се проследи произхода на вируса.

Учените смятат, че COVID-19, който за първи път е докладван в Ухан, е произлязъл от прилепи и може да е предаден на хората чрез друг бозайник.

The South China Morning Post съобщава, че първият случай на коронавирус може да бъде проследен още на 17 ноември 2019 г., а официални лица са казвали пред местни медии, че смятат, че вирусът се е разпространил преди да са разбрали.

Тенденции за търсене в Интернет в Ухан. Кредит: ABC News

В отговор на новото проучване Държавният департамент отново разкритикува китайското правителство, че е задържало информация.

Бившият действащ заместник-секретар по вътрешната сигурност Джон Коен, който ръководи разузнавателните операции на Министерство на вътрешната сигурност на САЩ по време на администрацията на Обама, заяви, че новите изследвания сочат, че COVID-19, който вече е убил повече от 110 000 американци, вероятно е бил докаран в САЩ от пътници от Ухан много преди да бъде разкрит.

„Това проучване повдига сериозни въпроси дали коронавирусът е въведен за първи път в Съединените щати по-рано от съобщеното и дали мерките, обявени в края на януари за ограничаване на пътуванията от Китай, са твърде малко твърде късно“, казва Коен, сега сътрудник на ABC News.

„Прикриването на китайското правителство на първоначалното отчитане на вируса е само още един пример за трудностите, предизвикани от непоносимостта на Китайската комунистическа партия към прозрачността“, заяви говорител на Държавният департамент пред ABC News.

Изследването е изпратено в списание Nature Digital Medicine и е в процес на проверка, но е публикувано в понеделник сутринта на Харвардския сървър за медицински документи.

Справка: Analysis of hospital traffic and search engine data in Wuhan China indicates early disease activity in the Fall of 2019, Nsoesie, Elaine Okanyene, Benjamin Rader, Yiyao L. Barnoon, Lauren Goodwin, and John S. Brownstein, Digital Access to Scholarship at Harvard (DASH)

Източник:

Satellite data suggests coronavirus may have hit China earlier: Researchers,  ABC News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3806

1

ghghaa

09.06 2020 в 16:46

Много манипулативна статия - преполага, че в Китай няма грип зимно време???