Депресията при младите хора засяга стомаха, тревожността - кожата

Георги Гърков Последна промяна на 29 ноември 2016 в 09:00 14642 0

Психичните и физическите заболявания често вървят ръка за ръка. Сега за пръв път психолози от Университета на Базел и Университета на Рур в Бохум, успяха да идентифицират времеви тенденции в проучване с млади хора - артрит и храносмилателни проблеми се срещат по-често след депресия, докато след тревожните разстройства се появяват кожни заболявания.

Научният екип, воден от д-р Марион Тегетоф (Marion Tegethoff) в сътрудничество с проф. Гюнтер Майнълшмид (Gunther Meinlschmidt) от факултета по Психология към Университета на Базел, разглежда времевите тенденции и взаимовръзките между физическите заболявания и психичните разстройства при деца и млади хора. Изследването, публикувано в списание PLOS ONE, подлага на анализ данни от представителна извадка от 6 483 американски тийнейджъри на възрасти между 13 и 18 години.

Анализът показва, че определени физични заболявания се получават по-често при деца и подрастващи, ако те преди това са страдали от определени психични разстройства. От друга страна, определени психични разстройства се наблюдават по-често след появата на определени физически заболявания.

Афективните разстройства - като депресия например, често биват последвани от артрит или проблеми с храносмилателната система.
Тревожните разстройства също така се срещат по-често при хора, които страдат от сърдечносъдови заболявания. Освен това изследването установява тясна връзка за пръв път между епилептичните припадъци и последващите хранителни разстройства.

Установените времеви тенденции насочват вниманието към процеси, които може да са от значение както за възникването на физическите заболявания, така и на психичните и тяхното лечение.

"За пръв път успяхме да установим, че след епилепсията се появява увеличен риск от хранителни разстройства - явление, което допреди беше описано само в доклади за единични случаи. Това предполага, че подходи за лечението на епилепсия може да бъдат от полза и в контекста на хранителните разстройства", коментира Марион Тегетоф пред Science Daily.

В аспекта на здравната политика, откритията подсказват, че при лечението на психичните и физическите заболявания може да се предприеме комбиниран подход от ранна възраст насетне.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !