Днес германските институти „Макс Планк“ имат рожден ден

Ваня Милева Последна промяна на 26 февруари 2022 в 00:00 4575 0

Дружество за научни изследвания Макс Планк
Дружество за научни изследвания Макс Планк

Дружеството за научни изследвания „Макс Планк“ е основано на 26 февруари 1948 г. под председателството на Ото Хан и под ръководството на генералния секретар Ернст Телшов като наследник на Обществото на Кайзер Вилхелм в Гьотинген. То е кръстено на Макс Планк, основател на квантовата теория и президент на обществото на Кайзер Вилхелм през 1930-1937.

Дружеството или Обществото за научни изследвания „Макс Планк“, или накратко Дружество „Макс Планк“, или Институти „Макс Планк“, или просто Макс Планк, (на немски: Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften Eingetragener Verein, съкр. MPG) представлява мрежа от изследователски организации със седалище в Мюнхен. Обществото включва над 80 института и изследователски центрове.

Дружеството „Макс Планк“ е една от водещите и световно признати изследователски организации в Германия в областта на фундаменталните научни изследвания. Основните области на работа на обществото включват предимно природните, социалните и психологическите науки. Обществото си сътрудничи с университети и образователни структури, но запазва независим статут. И от организационна и правна гледна точка това е организация с нестопанска цел, функционираща съгласно частното право като регистрирано сдружение. Въпреки че дружеството „Макс Планк“ не е държавна организация, то се финансира основно от държавния бюджет.

В известен смисъл, по отношение на броя на постиженията и научните изследвания, статутът на дружеството може да се сравни с действаща „Академия на науките“ в Германия. В Германия обаче няма централизирана научна организация, чиято роля и отговорности биха били еквивалентни на Българската академия на науките или друга Академия на науките в посткомунистическите страни. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !