18 април 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Днес германските институти „Макс Планк“ имат рожден ден

| На този ден 26 февруари 7230

Дружеството за научни изследвания „Макс Планк“ е основано на 26 февруари 1948 г. под председателството на Ото Хан и под ръководството на генералния секретар Ернст Телшов като наследник на Обществото на Кайзер Вилхелм в Гьотинген. То е кръстено на Макс Планк, основател на квантовата теория и президент на обществото на Кайзер Вилхелм през 1930-1937.

Дружеството или Обществото за научни изследвания „Макс Планк“, или накратко Дружество „Макс Планк“, или Институти „Макс Планк“, или просто Макс Планк, (на немски: Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften Eingetragener Verein, съкр. MPG) представлява мрежа от изследователски организации със седалище в Мюнхен. Обществото включва над 80 института и изследователски центрове.

Дружеството „Макс Планк“ е една от водещите и световно признати изследователски организации в Германия в областта на фундаменталните научни изследвания. Основните области на работа на обществото включват предимно природните, социалните и психологическите науки. Обществото си сътрудничи с университети и образователни структури, но запазва независим статут. И от организационна и правна гледна точка това е организация с нестопанска цел, функционираща съгласно частното право като регистрирано сдружение. Въпреки че дружеството „Макс Планк“ не е държавна организация, то се финансира основно от държавния бюджет.

В известен смисъл, по отношение на броя на постиженията и научните изследвания, статутът на дружеството може да се сравни с действаща „Академия на науките“ в Германия. В Германия обаче няма централизирана научна организация, чиято роля и отговорности биха били еквивалентни на Българската академия на науките или друга Академия на науките в посткомунистическите страни. 


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
15 април 2021 в 00:003056
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.