02 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Древен летящ хищник с размерите на самолет е открит в пустинята Гоби

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 ноември 2017 в 11:54 77040
Птерозавър. NG

Останките на гигантски птерозавър са открити в пустинята Гоби. Подобното на голям дракон същество е живяло и умряло преди 70 милиона години и най-вероятно е имало размах на крилете около 10 - 12 метра, пишат изследователи в Journal of Vertebrate Paleontology.

За да придобиете представа, този размах на крилете е по-голям от височината на триетажна сграда.

Съществото е от семейството Azhdarchidae, група птерозаври, които са съществували в края на периода Креда. Птерозаврите (сред тях е птеродактилът) често погрешно са смятани за динозаври. За разлика от птиците, които са вид динозаври, птерозаврите всъщност са летящи влечуги, уточнява Роузи МакКол (Rosie McCall) от IFLScience.

Въпросният екземпляр е открит във вътрешността на днешна Монголия. Въпреки че е имал криле, той е можел да ходи на четири крака и може би са преследвали плячката си, най-вероятно малките на динозаврите, на земята.

Монголия - съкровищница на фосили. The Scientist Magazine

Палеонтолозите откриват пет фрагмента от кости на врата на животното, през 2006 г. в регион, наречен Гурилин Цав в западно Гоби. Районът е добре известен като съкровищница на фосили, но вкаменелости на птерозаври са рядка находка. Кости на гигантския вид птерозаври преди това са откривани в Европа и Северна Америка. Новата находка доказва, че те са обитавали и територията на днешна Азия.

Изследователите са на мнение, че новата находка е на един от най-големите известни птерозаври, някога съществували, съперник по размер на сродния му Quetzalcoatlus (намерен в Тексас) и Hatzegopteryx (намерен в Румъния). Тези животни също са имали размах на крилете около 10 - 12 метра. Високи са били толкова, колкото са жирафите - около 5,5 метра.

Учените все още не са дали име на новия вид, дори още не са решили, че това е нов вид, тъй като останките са непълни. Находката обаче показва за първи път, че и в небето на Азия също някога са се реели гигантски птерозаври.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.