Древни гробове се оказаха астрономически обсерватории

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 юли 2016 в 11:00 8881 0

Кредит University of Wales Trinity Saint David/Nottingham Trent University

Археолозите са установили, че древните гробници в Португалия са ориентирани към Алдебаран, най-ярката звезда в съзвездието Телец.

Предверията на каменни гробници отпреди около 6 хиляди години може да са използвани от древните хора за наблюдение и на най-бледите звезди като ефективни телескопи без лещи.

Хипотезата е представена на конференция на Кралското астрономическо общество в Нотингам, съобщава Cosmos magazine

Археолозите са установили, че дългите тесни входни проходи на 13 мегалитни гробници в Carregal do Sal, Португалия, са ориентирани към Алдебаран, най-ярката звезда в съзвездието Телец.

"Областта на видимост" в камерата в гробница в Dolmen da Orca от предверието. Снимка: Fabio Silva

Учените твърдят, че звездата е от особено значение за древните пастири, защото тя им дава знак да закарат стадата към летните пасища в планините.

"Тази първа поява на Алдебаран в небето е настъпвала в края на април или началото на май преди 6000 години, така че в бил много добър, много точен календарен маркер за тях, показващ им кога е време да преместят стадата към по-високи пасища", обяснява д-р Фабио Силва (Fabio Silva) от Университета на Уелс Trinity Saint David.

Появата на Алдебаран в небето преди зазоряване (в края на пролетта) е точен календарен ориентир. Снимка: www.sci-news.com

"Определянето на момента [появата на Алдебаран] може да се разглежда като тайно знание или предсказание, получено само след нощ, прекарана в контакт с предците в дълбините на гробница, тъй като звездата не може да е бъде наблюдавана отвън", отбелязва Фабио Силва.

Астрономите предполагат, че това може да са резултат от способността на човешкото око вижда и по-слаби звезди в условия на полумрак, заради малките входни коридори гробниците, обяснява sci-news.com.

Вътре в гробницата може да видите първата звезда. Според учените, тези наблюдения са свързани с древните ритуали: хора, специално обхванати в гроба, само с останките на техните предци.

"Дългото предверие служи като телескоп без лещи", - заяви Фабио Силва. Тесният коридор, сочещ към хоризонта, се фокусира върху дясната част на небето за наблюдателя. Стените на прохода блокират лъчите на изгрева, увеличавайки контраста. Окото на наблюдателя свиква с тъмнината вътре в гробницата и вижда по-ясно звездите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !