Дванадесет теми от 70-годишната история на Русенския университет показва експозицията „Летопис на растежа“

НАУКА ОFFNEWS Последна промяна на 20 юли 2016 в 12:00 1761 0

Кредит РУ "Ангел Кънчев"

На 300 кв.м. в ректората на Русенския университет "Ангел Кънчев" е разположена експозиция, която разказва историята на висшето училище от неговото създаване. В дванадесет теми е представен изминатият дълъг и успешен път в развитието на университета.

Първите осем от тях са свързани с развитието на факултетите, а следващите са посветени на успешните випускници, на носителите на почетното звание Доктор хонорис кауза на Русенския университет", на ректорите и на свободното време на студентите.

Чрез експозицията се представят основните структурни звена на институцията, достиженията на нейните учени, изявените й възпитаници, наградените изявени личности, ректорите. Формите на представяне са чрез демонстрации (аудио и видео) и интерактивност (възможност за търсене и споделяне на информация), както и чрез отделни знакови предмети.

Използвани са интегрирани технически средства – мултимедия, компютри с тъч-скрийн, аудиоточки, за които са изработени уникални медии (видео, аудио, слайдшоу). Те позволят анимиране на персонажите, включване на разкази „от първо лице". Изборът на дванадесетте теми за представяне на появата и утвърждаването на Русенския университет е тясно обвързан с естественото развитие на град Русе в региона на Долен Дунав във времето на Модерността.

Една от целите на експозицията е да опазва, съхранява и представя историята на университета, но и да изгражда връзки със съвременността – по този начин музейните послания имат актуален контекст, пораждат информационна среда, която отразява мястото на университета в живота на града, страната и сред академичния свят.

Експоцизията „Летопис на растежа" има и функциите на дигитален архив, в който се създават занимателни и образователни тематични игри, споделя се видео и аудио съдържание, осъществява се търсене, съобразено с индивидуални желания, създават се колекции, разглежда се всичко в детайли, правят се и виртуални обиколки. С изграждането на музейната експозиция, подчинена на принципите на социалното включване на множество заинтересовани общности, благодарение на интерактивността, университетът има принципно нов инструмент за работа с различни аудитории – от бивши възпитаници, настоящи студенти и гости, така и потенциални студенти.

​Експозицията „Русенският университет – летопис на растежа" може да бъде посетена от понеделник до петък от 9 до 17 часа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !