01 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Експерти предричат ​​затопляне “по най-лошия сценарий”

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 юни 2019 в 11:31 97923
Снимка: Pxhere

Австралийски анализатори смятат, че шансовете за унищожаване на цивилизацията са високи от 2050 г. и призовават света за обща мобилизация за борба с изменението на климата.

Независимата аналитична група Breakthrough — National Centre for Climate Restoration, базирана в Австралия и включваща изтъкнати учени, политици и обществени фигури, работи по глобални проблеми на изменението на климата от 2014 г. насам.

Наскоро групата представи нов доклад за прогнозите в краткосрочен и средносрочен план и нейните заключения се оказаха доста плашещи. Изменението на климата е посочено като екзистенциална заплаха за цивилизацията, при това тази заплаха е съвсем близо - според анализаторите до 2050 г. животът на човечеството коренно ще се промени.

Основният автор на доклада е бившият австралийски министър на отбраната, пенсионираният адмирал Крис Бари (Chris Barrie), активен природозащитник. Според него до 2050 г. изменението на климата може да има 'изключително сериозни последици' за сигурността, които са не само много вероятни, но и трудно предвидими, тъй като човечеството не е преживяло нещо подобно в такъв мащаб през последните хиляда години.

Според Крис Бари продължаването на съществуващите тенденции на глобалното затопляне ще доведе до повишаване на средната температура с 3° C, след което промените ще станат необратими. В същото време бившият адмирал смята, че точката, от която няма връщане, на практика е премината, а днес се движим стремително към разрушаването на нормалната биосфера, а с нея и на държавите и обичайния ред на международните отношения. Огромни маси хора ще бъдат принудени да се преместят от места, станали необитаеми, а все повече ще се сблъскат с недостиг на чиста вода. Производителността на селското стопанство ще падне рязко, а във все още плодородните субтропични зони ще стане напълно невъзможно.

"Дори едно затопляне от 2° C ще означава преместване на повече от един милиард души и при по-неблагоприятни сценарии мащабът на унищожението ще бъде извън възможностите ни за прогнозиране", пише Крис Бари.

Светът ще бъде връхлетян от опустошителни климатични крайности, включително горски пожари, топлинни вълни и суша - докато други места по света като Близкия изток и Западна Африка ще станат необитаеми.

В същото време 55% от световното население ще бъде подложено на повече от 20 дни годишно смъртоносни топлинни условия, "над прага на човешката преживяемост".

"Този сценарий дава поглед към един свят на "истински хаос" по пътя към края на човешката цивилизация и съвременното общество, какъвто го познаваме, в което предизвикателствата пред глобалната сигурност са просто огромни и политическата паника става норма, твърдят авторите.

Бившият адмирал смята, че единственият начин да се отслаби силата на катастрофата ще бъде глобалната мобилизация на усилията на цялата световна общност. Нещо като случилото се по време на Втората световна война, но фокусирано върху намаляване на емисиите на парникови газове и възстановяване на климата на Земята.

Източник: New York Post


+ 0
- 0
Колега, колко се е изменила орбитата на Земята през последните 70-ина години? И кой точно космически феномен е повлиял на "активността на ядрото на планетата" (каквото и да означава това в кавичките) и по какъв начин то се отразява на климата? Единственото от нещата, които си споменал, което може да повлияе на климата на Земята, е активността на Слънцето. Само че тя има цикличност, нямаща нищо общо с наблюдаваните в последните 70-ина години промени в климата.
khao
Рейтинг : 4061
05.06 2019 в 17:04 2
+ 2
- 0
колега пишеш абсолютните глупости, затоплянето е само заради човешката дейност, доказано е многократно.
Но в крайна сметка щом сме толкова тъъъпи и да отричаме очевидното, значи си заслужаваме съдбата
+ 5
- 8
Климатът обаче е нещо различно от времето или опазването на околната среда и е основно свързано с дейността на слънцето, променящата се орбита на земята, други космически феномени и свързанита с тях активност на ядрото на планетата. Демек, човешката дейност може да допринася някак, но в никакъв случа не е основна причина за промяната на климата.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.