Фирма за отбрана представи система против дронове (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 18 септември 2015 в 15:57 4443 0

Растящият интерес към дроновете рано или късно, но неизбежно, ще доведе до тяхното падане - също като на Икар. Тази седмица международната компания за електронни и информационни технологии "Selex ES" представи система за предпазване от нежеланите за някои безпилотни летателни апарати.

Фирмата е част от италианския гигант за отбранително оборудване "Finmeccanica", а самото представяне на системата се е състояло на изложението "Defence and Security Equipment International" (DSEI) в Лондон.

Системата на име "Falcon Shield" представлява сбор от сензори и специален софтуер, които работят заедно, за да забележат, проследят и дори да свалят неприятелските дронове. Възможно е дори да се поеме контролът над апарата.

"Системата "Falcon Shield" използва пасивни оптични и електронни сензори за наблюдение, комбинирани с радар", гласи описанието на компанията.

Оборудването ще прави "електронни атаки", което означава заглушаване или хакване на софтуера на дрона.

"Selex ES" изрежда пет технологии, които влизат в състава на "Falcon Shield", но може да се предположи, че има и компоненти, които не подлежат на реклама. Сред огласените компоненти е камера за далечни разстояния "NERIO-LR", камера за ултра далечни разстояния "NERIO-ULR" и камера "Observer 100" с вграден радар, прикрепена към почти 10-метров стик. Има още и инфрачервена камера "Horizon HD", както и софтуер за контрол на всички сензори.

Все още не е напълно ясно по какъв начин системата ще спира дроновете, но видео дава насоки за съставяне на хипотези. В него дрон с четири перки пуска бомба над стадион. След това кадрите се повтарят, само че с намесата на "Falcon Shield". Изглежда системата ще може да "обстрелва" дроновете със сигнали с грешни координати и така да ги отблъсква или пък направо да ги деактивира по безжичен път.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !