Физици: Уловиха тъмна материя, а не просто гравитационни вълни

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 март 2016 в 14:47 29772 7

Кредит Argonne National Laboratory

Симулация на тъмната материя във Вселената.

Физици от Университета Джонс Хопкинс, начело с нобеловия лауреат Адам Рийз, предполагат, че гравитационните вълни са всъщност генерирани от сливането на екзотични черни дупки от тъмната материя и това косвено потвърждава наличието на суперсиметрията.

Авторите на изследването са публикували изводите си в статия в електронната библиотека на Корнелския университет arXiv.org.

Космологът Адам Рийз (Adam Riess), който спечели Нобелова награда за физика през 2011 г. за откритието, че разширяването на Вселената се ускорява, смята, че вълните на пространство-времето, открити от LIGO може да са генерирани не от обикновени черни дупки, а от първични черни дупки. Те са възникнали не в резултат на гравитационен колапс на звезди (по това време е нямало звезди, достигнали този етап), а благодарение на сгъстявания от тъмна материя. Всъщност, според авторите, е засечен сигнал от сливането на черни дупки, състоящи се от тъмна материя.

Първите черни дупки са от тъмна материя

Първичните черни дупки, според най-популярния засега в науката стандартен космологичен модел, са се появили в най-ранните етапи на еволюцията на Вселената в началото на нейното разширение.

Такива първични черни дупки би трябвало да се срещат доста често в далечното минало на вселената, когато материята е била много по-плътна, отколкото е днес. Учените от Университета Джонс Хопкинс смятат, че става въпрос точно за такива черни дупки, защото според съвременните модели масата на първичните черни дупки е в диапазона 10-100 слънчеви маси. Гравитационните вълни, открити от детектора LIGO бяха генерирани от двойка сливащи се черни дупки, чиято маса бе 29 и 36 пъти по-голяма от Слънцето, точно в диапазона на първичните черни дупки.

И още един аргумент - сигналът от сливането на първичните черни дупки може да бъде открит само чрез гравитационно взаимодействие.

Честотата при сливане на първични черни дупки, според авторите, отговаря точно на честота на сигнала, засечен от LIGO.

Всичко това дава основания на авторите, че е възможно засечените гравитационни вълни да са предизвикани от сливането на подобни екзотични гравитационни обекти, а не на "обикновени" черни дупки.

Суперсиметрията и тъмната материя

Най-популярният кандидат за вещество за тъмната материя и съответно, от което може да са се образували първичните черни дупки, са суперсиметричните частици. Учените смятат, че този тип симетрия е съществувала в ранните етапи на Вселената, но после е нарушена.

Частиците според минималния супернесиметричен стандартен модел (MSSM) включва частиците от Стандартния модел, пет Хигс бозона, плюс пълен набор от суперпартньори на тези частици. В жълто и червено са показани фермионите (в жълто кварките, я червено лептоните), в синьо и зелено - бозоните.

Тъмната материя често се разглежда като напълно нова екзотична форма на материята, чиито частици се движат в допълнителни измерения на пространството, те са негови суперсиметрични кванти.

Суперсиметрията прогнозира частица с неутрален заряд, която почти не взаимодейства с други частици. Това описание е подходящо за частица на тъмната материя. Ако частиците на тъмната материя не бяха неутрални, те щяха да разсейват светлината и щяха да са видими. Ако взаимодействаха с нещо друго, щяхме да ги открием. Засега се регистрират само гравитационно

Както обясняват авторите, за да се провери тази теория ще може само ако се натрупат още данни от други сигнали на гравитационни вълни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.03 2016 в 16:15

Разбирам, не одобрявате коментари в които се казва истината :) И вие станахте ташъклъмъри като всички медии.

07.03 2016 в 15:53

Добрия стар етер и нищо друго

07.03 2016 в 15:49

Иии отново статията няма общо със заглавието, но пък все пак ви "четат" хората. Продалжавайте в същия дух да се излагате.

07.03 2016 в 10:50

Заглавието вчера беше 'Уловиха тъмна материя, а не просто гравитационни вълни', което не е нито това, което се казва в статията, нито това, което казва заглавието в arxiv.

Но ви поздравявам за постижението с минусите.

06.03 2016 в 22:26

Добро си е заглавието.

Впрочем тезата на Адам Рийз и приятели, така изложена, е доста фриволна (не че на толкова умни хора са забранени фриволни тези де). В смисъл, те не претендират че дупките образувани от тъмна материя в зората на вселената, са някакви принципно различни. Сегашните общоприети модели по-скоро отхвърлят каквито и да било качествени разлики. Също тезата противоречи на доста вероятната връзка между гравитационното избхуване и гама-избухването получено с разлика около половин секунда.

Статията по-скоро изглежда като научният еквивалент на патента - ето, ние първи се сетихме че може и така.

06.03 2016 в 21:03

Това е заглавието в arXiv:
Did LIGO detect dark matter? (това коректно ли е? Отразява ли 1:1 новината?)

Ние не сме arXiv и колкото и да ни се ще да Ви угодим не можем са сложим заглавие:"Екип физици, водени от Адам Рийз, предполагат, че откритите наскоро гравитационни вълни, всъщност са генерирани от сливането на първични черни дупки от тъмната материя, а не от обикновени черни дупки"

06.03 2016 в 18:47

Отново заглавието и съдържанието се разминават с неколко килопарсека.