Гигантска пукнатина освободи огромен айсберг в Антарктида

Ваня Милева Последна промяна на 01 март 2021 в 00:04 4556 0

Екипът на изследователската станция Халей на шелфовия ледник Брънт засне въздушна снимка на пукнатината в Северния Рик през януари 2021 година. Кредит: Halley team / British Antarctic Survey

Гигантски айсберг, с площ 1270 кв. км, се отдели от шелфовия ледник Брънт в Антарктида. Тази драматична раздяла идва след голяма пукнатина, образувана на шелфовия ледник през ноември 2020 г. и продължава да нараства, докато айсберг най-накрая се откъсва в петък сутринта, 26 февруари.

Така наречената пукнатина "Северен рифт" (North Rift) е третият по големина разрив, който активно се разпростира през шелфовия ледник Брънт през последното десетилетие, така че учените от Британската Антарктическа служба (BAS) са очаквали отделянето.

"Нашите екипи в бяха подготвени за отделянето на айсберг от шелфовия ледник Брънт в продължение на години", заявява професор Дам Джейн Франсис (Dame Jane Francis), директор на BAS. „През [следващите] седмици или месеци айсбергът може да се отдалечи; или може да заседне и да остане близо до шелфовия ледник Брънт“.

Северната пукнатина се разраства към североизток със скорост от около 1 км на ден през януари, но сутринта на 26 февруари пукнатината се разширява няколко стотин метра само за часове. Това разцепване на леда се случва заради естествени процеси и няма доказателства, че изменението на климата е изиграло роля, се казва в изявлението на BAS. Шелфовият ледник Брънт, дебел 150 метра, се движи на запад със скорост от 2 км годишно и редовно от него се откъсват айсберги.

Този айсберг обаче се оказа много голям, с приблизителни размери от около 1270 квадратни километра. За сравнение област София град е 1341 кв. км.

„Въпреки че отчупването на големи части от ледовете на Антарктика е напълно нормална част от начина, по който те работят, събитията като това, открито в шелфовия ледник Брънт в петък, остават доста редки и вълнуващи“, коментира пред BBC News Адриан Лъкман (Adrian Luckman), професор в Университетът Суонси в Уелс, който проследява шелфовия ледник по сателитни снимки през последните няколко седмици.

Карта показва изследователската станция Халей VI спрямо северната пукнатина. Кредит: British Antarctic Survey

Изследователската станция на BAS Халей VI се намира на шелфовия ледник Брънт, което дава възможност на учените наблюдават атмосферното и космическото време, но станцията вероятно няма да бъде засегната от това отделяне.

През 2016 г. BAS премести станцията на 32 километра навътре в сушата, за да избегне други две големи пукнатини в ледения шелф.

Изследователската станция вече е затворена за зимата, а екипът от 12 души напуска Антарктида по-рано през февруари. Поради непредсказуемостта на отделянето на айсбергите и трудностите при евакуация през тъмните и студени зими, изследователският екип работи в станцията само през антарктическото лято през последните четири години.

Повече от дузина GPS монитори измерват и предават информация за деформациите на шелфовия ледник на екипа във Великобритания всеки ден. Изследователите използват и сателитни снимки на Европейската космическа агенция, НАСА и германския сателит TerraSAR-X за наблюдение на леда.

Източник: Giant crack frees a massive iceberg in Antarctica, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !