Нов скалист остров се разкри в Антарктида след стопяването на ледници заради рекордно високите температури

Ваня Милева Последна промяна на 02 март 2020 в 08:49 6165 1

Кредит: UHEAS/Wellner

Научна експедиция край бреговете на Антарктида забеляза остров, който не фигурираше досега на картите - откритие, което показва колко бързо се променя континентът в резултат на климатичните промени.

Полярните изследователи от проекта Thwaites Offshore Research (THOR) забелязват нов остров, докато корабът им прекосява залива на остров Пайн ( Pine Island Bay) в Антарктида.

Островът е кръстен Сиф (Sif) на норвежката богиня на плодородието и семейството, която също така е съпруга на бога-воин Тор, чието име съвпада с името на изследователския екип на ледника - THOR.

Изследователите на борда на кораба "Натаниел Б. Палмър" изучават в залива ледника Туейтс (Thwaites), един от най-бързо отстъпващите ледници в Антарктида.

Екипът не знае защо е оголен островът от 59 000 кв. метра, но предполагат, че вероятно е бил разкрит заради по-високите от обичайните температури.

Той е достатъчно голям, за да може да бъде забелязан от сателитите в космоса, но досега остров е бил скрит под дебели слоеве лед и е разкрит едва след като части от ледника са се откъснали и са се стопили.

Картографите от Британското антарктическо проучване изчисляват, че островът от гранит е около 380 м на 160 м или приблизително 59 000 кв. м.

Изследователите се надяват да успеят да научат повече за острова и как е бил разкрит в края на март.

Корабите рядко пътуват толкова на юг, колкото корабът "Палмър", така че екипажът вероятно е първият, който открива острова и може да са първите хора, стъпили на скалистия му бряг.

„Ние бяхме първите посетители и сега можем да потвърдим, че остров Сиф е направен от гранит и че е покрит с останки от шелфовия ледник и се обитава от няколко тюлена“, разказва Джулия Смит Уелнер (Julia Smith Wellner) от екипа на експедицията THOR.

Изследователите вземат проби от острова с надеждата да получат по-ясна представа как се променя леденият континент, но със сигурност няма да има категорични изявления, докато не стигнат до лаборатория през март.

"Този един остров може да съдържа много улики", заяви за Nature News глациологът Лорън Симкинс (Lauren Simkins) от Университета на Вирджиния, Шарлътсвил.

Тъй като ледниците в Западна Антарктида се оттеглят, те освобождават земната кора от упражняваното преди това от тях налягане, поради което тя се възстановява и издига, обяснява Линдзи Протро (Lindsay Prothro), глациолог от Тексаския университет. Събраните проби от новия остров могат да помогнат на изследователите да определят колко бързо се издига континентът, което би трябвало да подобри моделите за поведението на близките ледници.

Бързото издигане на земната кора може да увеличи стреса върху останалата ледена покривка, което ще доведе до по-бързото й разпадане, отбелязва Лорън Симкинс. Но издигащият се континентален шелф може също да забави движението на ледниците към морето, повишавайки тяхната стабилност. Островът би могъл да предостави възможност за изследване в реални условия, казва Симкинс.

Източник: 

New Antarctic island spotted as mammoth glacier retreats, Nature News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

17.03 2020 в 12:00

Тая Антарктида верно ще се окаже архипелаг.