05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гигантски астероид с формата на череп се насочва към Земята

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 декември 2017 в 14:44 60350
Концепция на художник за Хелоуинския астероид 2015 TB145, който прилича на човешки череп при определени светлинни условия. Източник: José Antonio Peñas/SINC

Земята отново ще се срещне с призрачния, така наречен "Хелоуински астероид" или 2015 TB145 - 700-метров астероид, който изглежда като череп.

В момента астероидът се намира от нас на 3.7 пъти разстоянието между Земята и Слънцето.

Астероидът бе открит от телескопа Pan-STARRS на 10 октомври 2015 г., а три седмици по-късно, точно навреме за Хелоуин, профуча със 125 500км/ч покрай нашата планета на разстояние от около 486 000 км, което е само 30% повече от средното разстояние между Земята и Луната, разказва Science Daily.

Обектът е наблюдаван от много визуални и радарни обсерватории по света, които показват още данни, включително първите в близък план изгледи към нейната повърхност. По време на наблюдението бе установено, че размерът на 2015 TB145 е между 625 и 700 м с период на въртене около три часа.

Астероидът е мъртво кометно ядро, което е загубило опашката си при обиколките си около Слънцето. До тези заключения са стигнали след изучаване на отражателната способност на небесното тяло.

Повърхността на астероида отразява, според учените, около 6% от слънчевата светлина. Това е повече, отколкото отразява ядрото на една типична комета, но тъй като няма опашка, учените са заключили, че астероидът е мъртва комета.

Екип европейски учени, сред които изследователят Пабло Сантос-Санс (Pablo Santos-Sanz) от Института по астрофизика на Андалусия (IAA-CSIC), участваха в наблюдателна кампания на Хелоуинския астероид.

Резултатите са публикувани в списание Astronomy & Astrophysics.

"Това е астероид от Аполонов тип, принадлежащ към групата на близко преминаващите до Земята астероиди (NEA). Благодарение на това, че бе доста близо до Земята, ние успяхме да го изследваме с различни методи и да събирем данни в оптичния и инфрачервения диапазон", - заяви Сантос-Санс.

Наблюденията показват, че 2015 TB145 има формата на леко сплескан елипсоид и неговата ос на въртене по време на най-близкия подход към Земята бе почти перпендикулярен на оста на въртене на планетата. Албедото на повърхността на Хелоуинския астероид е само 5-6%. "Това е много тъмно и отразява същото количество светлина като дървените въглища", обяснява Сантос-Санс.

Целта на изследователите е да получат повече данни за астероида при следващия му подход към Земята, който е ще бъде през ноември 2018 г. Обаче този път 2015 TB145 ще е почти 100 пъти по-далеч (повече от 40 милиона километра), отколкото през 2015 г. "Въпреки че това разстояние ще усложни наблюденията, ще получим нови данни, които ще надградят познанията ни за 2015 TB145 и други астероиди, приближаващи нашата планета" - заяви Сантос-Санс. 

Хелоуинският астероид се класифицира като потенциално опасен обект заради размерите си и близостта до Земята. Такива обекти са тела, чиито размери са повече от 100 метра и се приближават до нас на разстояние по-малко от 7,5 милиона километра.

НАСА съобщи, че до 2027-ма, това ще е най-големият астероид, който ще прелети толкова близо до Земята. Агенцията също така заяви, че в нейните възможности е да проследи 98% от потенциално опасните за Земята обекти.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.